petter stordalen

Svenska Märtas överraskning på Petter Stordalens 60-årsdag

Petter Stordalen fick betala sin egen överraskningsfest – firade 60 med svenska kärleken Märta

FOTO: Johan Jeppsson/TT, Instagram

Hotellmagnaten Petter Stordalen har fyllt 60 år.
Han firade tillsammans med svenska kärleken Märta Elander Wistén, familj och vänner på lokal i Oslo.
Givetvis tog han själv hand om festnotan.

Helgalna dryckesleken – brinner i håret
0:36

Efter reklamen: Helgalna dryckesleken – brinner i håret

(0:36)

Slå på ljud

Redan som tioåring började han arbeta i pappans livsmedelsbutik i norska Porsgrunn. Som 24-åring styrde han landets största köpcentrum i Trondheim och nio år senare köpte han och en affärspartner 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av hotellkedjan Choice Hotels.

Där och då inleddes hans imperium. Petter Stordalen är god för mer än en miljard dollar och investerar flitigt i hotell, köpcentrum och fastigheter.

Mellan 2010 och 2019 var han gift med Gunhild Stordalen, men sedan 2020 är han tillsammans med svenska Märta Elander Wistén, 32.

Får ta räkningen själv

Under tisdagen fyllde Stordalen 60 år och det firades på lokal i Oslo tillsammans med flickvännen Märta, sina tre barn och massor med vänner och kändisar. Tv-profilen, manager och nära vännen Jan Fredrik Karlsen hjälpte till att arrangera överraskningsfesten. Enligt norska VG sa han att det måste vara ”första gången som varken gästerna eller födelsedagsbarnet vet vad som ska hända”.

Trots att han inte alls var involverad själv i planeringen av festen var det sedan innan fastslaget att Petter Stordalen själv skulle stå för kalaset, rent ekonomiskt alltså.

– Ja, räkningen är min. Jag har ingen aning om hur stor den kommer att bli eller var den kommer att vara – bara att jag ska hämtas. Jag vet att mina barn, Märta och Jan Fredrik Karlsen, har organiserat något, men jag vet inte vad. Jag har blivit tillsagd att vara ledig i kväll. Utöver det vet jag ingenting, sa Stordalen till VG innan han hämtades till festen.

Märta och Petter på röda mattan i somras under öppnandet av hans nya hotell Sommerro Oslo.

Märta och Petter på röda mattan i somras under öppnandet av hans nya hotell Sommerro Oslo.

FOTO: Terje Pedersen/NTB/TT

Efter att han anlänt till festlokalen i centrala delarna av den norska huvudstaden fick han återigen vädra sina tankar.

– Jag är lite nervös. Jag föredrar att ha kontroll och när jag inte har det blir jag nervös. Jag gillar inte att fira mina egna födelsedagar och hatar överraskande saker. Men jag tycker att det är fantastiskt att vara 60. Jag kommer att ha mitt bästa decennium från och med nu, säger han.

Kända svenska namn på gästlistan

Perfekt att alltså ordna en överraskningsfest till en man som uppenbarligen blir avskräckt av tanken. Så tänkte åtminstone gänget bakom planeringen, bland andra dottern Emilie Stordalen, 30.

– Vi kan knappt vänta med att fira pappa! Vi har planerat mycket. Det har varit kul, för han gillar inte överraskningar, säger hon.

Emilie Stordalen visar upp gravidmagen på Instagram. Det är hennes första barn.

Emelie Stordalen visar upp gravidmagen på Instagram. Det är hennes första barn.

FOTO: Instagram

Emilie Stordalen kom till festen ihop med sin svenske pojkvän Jens Bredberg. De väntar barn runt årsskiftet – Petter Stordalen ska alltså bli morfar för första gången.

Några kända svenskar skymtade förbi på fotografernas mingelbilder. Artisterna Zara Larsson och Victor Leksell var inbjudna på festen, likväl som skådespelerskan Maria Bonnevie och mediepersonligheten Amanda Schulman.

FOTO: Johan Jeppsson/TT, Instagram, Terje Pedersen/NTB/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN