Svenska forskares två teorier – därför tappar vissa luktsinnet i covid

Svenska forskares två teorier – därför tappar vissa luktsinnet i covid

Varför flera människor tappar luktsinnet när de insjuknat i covid-19 har förbryllat forskarna.
Men nu har de kommet fram till två olika teorier som de tror kan vara svaret på det mystiska symtomet.
– Vi har haft fem teorier om varför detta sker. Nu har vi kommit ner till två teorier, säger forskaren Johan Lundström till DN.
Nya restriktioner kan införas i Sverige
Slå på ljud

Under nästan två år har vi levt i en pandemi. Ett av de vanligaste symptomen på att man smittats har varit att människor tappar luktsinnet eller att det försvagas. Över hela världen har läkare och forskare förbryllats av det mystiska symtomet.

Omkring 50-17 procent av de personer som har sjuknat i corona har fått ett sämre luktinne och hela 50 procent av de som får en sämre förmåga att känna lukter tappar också sitt luktsinne helt.

Teorin – därför tappar man luktsinnet av covid-19

I Sverige har en forskargrupp för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet försökt att hitta svaret på varför så många får ett försvagat luktsinne.

– Vi har haft fem teorier om varför detta sker. Nu har vi kommit ner till två teorier och tror, men ännu på spekulationsnivå, att förklaringen kan vara en kombination av båda, säger forskaren Johan Lundström som leder forskningsgruppen till DN.

De har bland annat tidigare trott att luktbortfallet kan ha berott på att man får en svullnad i näsgången eller att viruset förstör luktreceptorerna som finns i näsan. Men dessa två teorier visade sig inte stämma.

Men nu tror forskarna att det istället kan röra sig om luktreceptorernas stödceller, som kallas för stödreceptorerna, förstörs av viruset.

– Stödcellerna sitter mellan luktreceptorerna och ser till att det är en bra miljö i allt det här slemmet som finns i den delen av näsan – för att luktreceptorerna ska kunna fungera bra. När stödcellerna förstörs förändras slemmet och gör att receptorerna förstörs, säger Johan Lundström till DN.

Så förstörs kroppen av coronaviruset

Enligt ny forskning så behöver coronaviruset ett ingångsprotein för att kunna fästa på kroppen, och just detta protein finns i mest koncentrerad form i kroppen just i stödcellerna. Där kan viruset fästa och förstör sedan dem.

Forskaren Johan Lundström har en teori om att de människor som endast får ett kortvarigt bortfall av luktsinnet har fått sina stödceller förstörda av viruset. De förnyas dock ofta i kroppen och därför blir det inga bestående men.

Men i det andra fallet där patienter tappar luktsinnet en längre tid och till och med har fått bestående men så menar Johan Lundström att viruset har påverkat hjärnan. Närmare bestämt en del av hjärnan som kallas för luktbulben.

– Vi har sett att covidpatienter med långvarigt luktbortfall har en kvartstående påverkan på luktbulben. Men inte vidare in i hjärnan, säger Johan Lundström till tidningen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Forskarens uppmaning – om du har tappat luktsinnet

När forskarna fått sina nya resultat granskade så kan de börja försöka hitta ett botemedel som på sikt kommer att kunna hjälpa patienter som förlorat luktsinnet.

Johan Lundström poängterar också att om man är en av dem som tappat luktsinnet så är det viktigt att börja lukterna hemma, helst så tidigt som möjligt. Detta ska enligt forskaren öka chanserna att återfå sitt luktsinne igen.

LÄS OCKSÅ: Anders Tegnell varnar – så länge måste vi leva med corona

LÄS OCKSÅ: Oroväckande anledningen till det kalla vädret: ”Kan sprida sig”

FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT/Jonas Ekströmer

FRÅN FÖRSTASIDAN