sjukdomar

Svenska behandlingen som ska stoppa Alzheimers: ”Helt överväldigande”

Lars Lannfelt i labbet med en kollega – båda iklädda labbrockar.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT
Det svenska läkemedelsföretaget Bioarctic har tagit fram en antikroppsbehandling för att bota Alzheimers sjukdom.
Behandlingen har uppmärksammats världen över och fått så väl ris som ros.
– För mig är resultatet helt överväldigande, säger Lars Lannfelt, professor och överläkare i geriatrik till Aftonbladet.
Björnen springer in och attackerar Walter
0:30

Efter reklamen: Björnen springer in och attackerar Walter

(0:30)

Slå på ljud

Läkemedlet som tagits fram tillsammans med ett japanskt företag går under namnet lecanemab. Företaget Bioarctic som startades av Lars Lannfelt har drivit forskning kring Alzheimers sjukdom de senaste 20 åren och inte förrän förra veckan var de redo att visa sina framsteg.

I ett pressmeddelande som gick ut för världen att ta del av framgick hur forskningen gått till. 1800 personer fick under en period på 18 månader antingen läkemedlet eller placebo. Hos de som fick läkemedlet kunde forskarna se en en kraftigt minskad försämring med hela 27 procent.

Läkemedlets framtidschanser ser för tillfället goda ut och nu reagerar världen på svenskarnas framfart.

”För mig är resultatet helt överväldigande”

I forskarnas resultat framgår att hos den grupp som mottog antikroppen under testperioden minskade den kognitiva försämringen med 27 procent.

Lars Lannfelt som redan för 20 år sedan upptäckte den mekanism i hjärnan som han tror är ansvarig för Alzheimers menar att studien är häpnadsväckande inom den medicinska världen.

– För mig är resultatet helt överväldigande, säger Lars Lannfelt, professor och överläkare i geriatrik vid Uppsala universitet och hjärnan bakom antikroppsbehandlingen till Aftonbladet.

De svenska forskarna är dock inte de enda med ett finger i spelet. De har behövt ta hjälp av ett företag i Japan.

– Det är avancerade grejer, avtalet med det japanska företaget låg på 150 sidor. Det går inte att ta fram ett läkemedel och bara sitta på en institution på ett universitet, berättar Lannfelt.

Lars Lannfelt i labbet.

Lars Lannfelt är hjärnan bakom den nya behandlingen. För 20 år sedan startade han forskningen kring den mekanism i hjärnan som han tror orsakar alzheimer.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT

Reaktionerna från omvärlden

Läkemedlet har genomgått en fas 3-studie, vilket innebär att läkemedlet testats på en stor grupp av människor där hälften fått placebo och hälften fått läkemedlet i fråga.

Aftonbladet skriver att många som tagit del av resultatet är positiva, medan andra inte tror att läkemedlet lecanemab är lösningen på den fruktansvärda sjukdomen.

Lars Lannfelt menar dock att de är nöjda med att ha publicerat resultatet nu – utan att resultatet har presenterats vetenskapligt.

– När läkemedelsbolag är inblandade måste man publicera data när man har dem. Det är enorma värden som står på spel och det får heller inte ske några läckor, säger han till Aftonbladet.

Lannfelt kan inte bekräfta att hans företag Bioarctic kommer att bli lösningen på Alzheimers. Han berättar dock att de som varit med i de kliniska prövningarna säger att de aldrig tidigare varit med om en liknande effekt.

Han tror att en livslång behandling med antikroppen som sätts in i ett tidigt stadie av sjukdomen kan vara nyckeln till framgång.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN