ekonomi

Studenterna har inte råd att plugga vidare: ”Fruktansvärd situation”

Dyrare för studenterna att plugga – flera hoppar av

FOTO: Kentaroo Tryman/TT, TV4
I dessa tuffa ekonomiska tider har inte alla råd att plugga.
Nu larmas det om att flera studenter tvingats hoppa av sina utbildningar.
– Studenter befinner sig i en fruktansvärd situation just nu, säger Oskar M Wiik, kommunikatör på Södertörns högskolas studentkår.
Pojken stjäl showen under den tråkiga skolföreställningen
0:31

Efter reklamen: Pojken stjäl showen under den tråkiga skolföreställningen

(0:31)

Slå på ljud

Det är många utgifter som den genomsnittliga studentplånboken ska klara av. I dessa tider med inflation och högre priser vad det gäller livsmedel och energiförsörjning har det blivit ännu svårare för studenterna i landet att klara kostnaderna. Så pass att Sveriges förenade studentkårer nu slår larm om att flera personer tvingats avsluta sina studier eftersom de helt enkelt inte har råd.

– Jag upplever att det finns en oro hos många. Folk har blivit lite extra vaksamma och tänker verkligen på sin ekonomi, säger Södertörn-studenten Tilda Nyström till TV4.

Tilda Nyström på Södertörns högskola rabblar upp olika utgiftsposter, vad studiemedlet ska räcka till. Det är inte många kronor som återstår när det nödvändigaste har betalats.

Tilda Nyström på Södertörns högskola rabblar upp olika utgiftsposter, vad studiemedlet ska räcka till. Det är inte många kronor som återstår när det nödvändigaste har betalats.

FOTO: TV4

Hon räknar upp saker hon behöver för att kunna leva sitt normala liv som student på högskolan i södra Stockholm.

– Det är boendekostnader, SL-kort för att kunna resa, mat och köpa kurslitteratur, säger hon.

Ekonomin tar fokus från studierna

Även Oskar M Wiik, som är kommunikatör på Södertörns högskolas studentkår, rapporterar om den pågående krisen.

– Jag skulle säga att studenter befinner sig i en fruktansvärd situation just nu. Det går inte att gå runt som ordinarie student med endast studiemedel, kanske framför allt inte i de större studieorterna. Det ser vi ännu mer nu. Det tas för mycket fokus ifrån studierna, som är det vi ska göra på heltid, säger han till TV4.

Studenterna i landet har svårt att klara sig på 12 000 kronor i månaden. Skulle du ha lyckats med det?

Studenterna i landet har svårt att klara sig på 12 000 kronor i månaden. Skulle du ha lyckats med det?

FOTO: TV4

Han säger också att problemet är lika utbrett och allvarligt över hela landet. Trots att studiemedlet höjts med en dryg tusenlapp, till cirka 12 000 kronor i månaden, tvingas studenter att använda sin kreativitet för att lösa sina ekonomiska bekymmer.

– Det kommer inte att vara tillräckligt. Det är osäkert hur mycket inflationen kommer att fortsätta, men den ökning som vi ser nu ligger fortfarande efter den generella prisutvecklingen i samhället och kommer egentligen bara att täcka upp för de ökade kostnaderna som varit 2022, säger Oskar M Wiik och fortsätter:

– Så ”förändringarna” för studenter ser hittills oförändrade ut.

FOTO: TV4, Kentaroo Tryman/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN