gravid

Stora hälsofaran för gravida kvinnor avslöjas: ”Ökad risk för...”

Snus - stora hälsofaran för gravida kvinnor

FOTO: Stina Stjernkvist/TT, Jessica Gow/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT
Alla gravida kvinnor fruktar plötslig spädbarnsdöd.
Nu har forskare kunnat peka ut en viss typ av produkt som ökar risken för att råka ut för det.
– De är absolut inte ofarliga, säger forskaren Anna Gunnerbeck till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Michella var gravid med trillingar – enorma gravidmagen
0:27

Efter reklamen: Michella var gravid med trillingar – enorma gravidmagen

(0:27)

Slå på ljud

Under åren 1999 och 2019 gjordes en studie på drygt 2 000 000 barn i Sverige. I samband med att alla blivande mammor till dessa barn skrevs in på mödravården fick de svara på frågor om sina tobaksvanor – forskare kunde då följa upp hur användandet av cigaretter och snus påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Att barn till kvinnor som rökt under graviditeten har större risk att drabbas (jämfört med de som inte röker) har tidigare varit känt, men det har inte funnits något svar på om samma sak gäller de vars mödrar snusat eller brukat andra nikotinprodukter.

En prilla under läppen är en vardagsrutin för många, även gravida kvinnor. Men det kan vara farligare än vad många tror.

En prilla under läppen är en vardagsrutin för många, även gravida kvinnor. Men det kan vara farligare än vad många tror.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

Resultatet visar att...

Resultatet i studien, som publicerats i tidskriften Pediatric Research, visar att risken att drabbas av plötslig spädbarnsdöd är tre gånger så hög om mamman använt snus under graviditeten jämfört med om hon inte brukat någon tobak alls. I TT:s text står det att riskökningen är lika stor som hos en blivande mor som röker upp till nio cigaretter om dagen.

Resultatet av studien visar att det inte är optimalt att gravida kvinnor snusar – nikotinet är hälsofarligt.

Resultatet av studien visar att det inte är optimalt att gravida kvinnor snusar – nikotinet är hälsofarligt.

FOTO: Stina Stjernkvist/TT

– Men på individnivå är risken fortfarande väldigt låg eftersom plötslig spädbarnsdöd är så ovanligt, säger forskaren Anna Gunnerbeck, en av de som legat bakom studien, till nyhetsbyrån.

Trendiga snuset är en hälsofara

På senare år har snusandet av vitt nikotinsnus ökat mycket bland unga svenskar, kanske framför allt hos unga kvinnor. Det ses som ett hälsosammare alternativ till att röka. Gravida kvinnor avråds att röka, men i dagsläget finns inga allmänna råd för användandet av andra nikotinprodukter.

Framför allt många unga har börjat snusa det vita, tobaksfria snuset. Många upplever det som mer hälsosamt.

Framför allt många unga har börjat snusa det vita, tobaksfria snuset. Många upplever det som mer hälsosamt.

FOTO: Paul Wennerholm/TT

– De här produkterna är visserligen bättre för hälsan generellt sett än att röka. Men när det gäller effekterna som vi ser på fostret tror vi att det beror på nikotinet – och på så vis är nikotinprodukterna absolut inte ofarliga, säger Anna Gunnerbeck.

– Resultaten talar för att nikotin under graviditeten inte är ofarligt och bidrar till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, eftersom det är det gemensamma ämnet i tobak och snus, fortsätter hon.

vad är Plötslig spädbarnsdöd?

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt. I Sverige är det ungefär 1 barn på 6000 som dör i plötslig spädbarnsdöd.

Plötslig spädbarnsdöd är vanligast före sex månaders ålder. Det går inte att se några tecken på barnet innan det händer. Det sker alltid plötsligt och oväntat, och nästan alltid när barnet sover.

En möjlig orsak till plötslig spädbarnsdöd skulle kunna vara att en del uppehåll i andningen kan leda till syrebrist. Andra möjliga orsaker kan vara att barnet får svårare att andas om ansiktet inte är fritt eller att barnet blir för varm och därför slutar att andas.

Sluta använda nikotin

Nikotin är skadligt för barnet. Det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd både under graviditeten och när barnet är född. Det beror förmodligen på att nikotin gör det svårare för barn att vakna efter ett andningsuppehåll.

Även passiv rökning skadar. Därför är det viktigt att alla som finns i barnets närhet försöker sluta röka.

Ammar du är det också viktigt att sluta snusa, då nikotinet förs över till barnet. När du slutar röka eller snusa bör du i första hand sluta utan avvänjningsmedel som innehåller nikotin. Barnet får i sig skadliga ämnen även via det.

Källa: 1177 Vårdguiden

FOTO: Stina Stjernkvist/TT, Jessica Gow/TT, Janerik Henriksson/TT, Paul Wennerholm/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN