väder

Stor varning för blixthalka på flera håll i landet: ”Som nyspolad is”

Blixthalka i hela Sverige – trafikolyckor hela morgonen

FOTO: Johan Nilsson/TT
Ta det varsamt i trafiken!
SMHI varnar för ishalka över stora delar av landet.
– Det är som nyspolad is på vägarna, säger Niklas Hammarlund vid räddningstjänsten till Falu-Kuriren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidåkning i Stockholms innerstad
0:30

Efter reklamen: Skidåkning i Stockholms innerstad

(0:30)

Slå på ljud

Tisdagsmorgonens blixthalkan har redan orsakat flera olyckor runtom i Sverige. Det underkylda regnet som fallit under natten har lagt sig på vägbanorna och blivit till is – någonting som skapat kaos på flera håll.

Vid 04.30-tiden var två lastbilar inblandade i en trafikolycka på E16 vid Herrhagen i Falun. I Östergötland åkte tre bussar av vägen redan under måndagskvällen. Och i Jönköpings-trakten välte minst tre lastbilar.

– Risken är att det kommer bli fler olyckor nu under morgonen. Det är extremt dåligt väglag, säger Niklas Hammarlund vid räddningstjänsten till Falu-Kuriren.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Från Småland upp till sydligaste Norrland

SMHI:s varning går ut till framför allt människor i södra Sverige, från Småland till Dalarna och även sydligaste Norrland. Under morgonen och eftermiddagen kan även stora delar av Jämtland, Ångermanland och Medelpad drabbas av de glashala vägbanorna.

På grund av den svåra halkan har all grundskoleundervisning i Laholms kommun ställts in under dagen. Hallandsposten uppger att varken elever, lärare eller annan skolpersonal kan ta sig till skolorna.

– Det ligger tjocka lager med is på många av vägarna, säger Richard Mortenlind, skolchef i Laholm, till tidningen.

Inställd trafik i Väst – snö i Norr

Just i Halland har lokaltrafiken även ställts in under dagen. Liksom Hallandstrafik har Västtrafik (Västra Götaland) valt att dra in sina bussar.

På vissa håll verkar det däremot bli plusgrader under tisdagen. I Götaland, Svealand och i Gävleborgs län väntas det bli mellan 0 och 7 grader varmt. I Norrland lär det i stället bli kallt, mellan 0 och -10. I Västerbotten och Norrbotten kan det snöa mellan 10 och 30 centimeter under tisdagen och onsdagen.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN