Stark kritik mot Jerringpriset – svarar nu efter reaktionerna

Radiosportens Jerringpris får kritk i sociala medier – efter att hopplandslaget vann.
Nu svarar både redaktionen och Malin Bayard Johnsson på kritiken.
– Man inte kan klaga på oss i år med det OS-guldet vi tog”, säger Malin Baryard Johnsson om reaktionern
0:34

Efter reklamen: Här sparkar och slår ryttaren sin häst

(0:34)

Radiosportens Jerringpris 2021 gick till hopplandslaget, bestående av ryttarna Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson som vann OS-guld. Men på sociala medier är stämningen hård efter att vinnarna presenterades.

Priset delades ut under Idrottsgalan 2022, som sändes på SVT.

Men på Radiosportens Instagram-konto har lyssnare hört av sig – i flera dagar – efter att priset delats ut med kritik mot vinnaren.

2021 års vinnare av Jerringpriset var hopplandslaget bestående av ryttarna Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.

Foto: Christine Olsson/TT

Svarar på den hårda kritiken

Nu svarar både ryttare och redaktionen på kritiken.

– Jag ser framför allt att vi har en fantastisk publik i ridsporten, med många som följer oss och hejar på oss. Sen förstår jag självklart att alla har sina egna favoriter, men jag kan absolut tycka att man inte kan klaga på oss i år med det OS-guldet vi tog, säger Malin Baryard Johnsson om reaktionerna till Radiosporten.

I ett inlägg på Instagram skriver Radiosporten att det fortfarande många som kommenterar priset.

”Många var ni som gjorde er röst hörd kring Radiosportens Jerringpris – dels genom att rösta fram hopplandslaget till utmärkelsen men också i våra kommentarsfält där det snart två dygn efter avgörandet fortfarande flyger in åsikter.”

”Folkets pris” har kritiserats förr

Radiosportens Jerringpris har delats ut sedan 1979 – och den allra första vinnaren blev Ingemar Stenmark. Priset är döpt efter radiopionjären Sven Jerring.

Ofta kallas även Jerringprist för ”folkets pris”, eftersom det är radiolyssnarna som röstar vem som bör prisas för årets svenska idrottsprestation.

Men priset har ofta kritiserats för att inte handla om en enskild idrottsprestation – utan om ren populäritet. 2017 gjorde Radiosporten om hur man röstar efter den massiva kritiken, när ryttaren Peder Fredricson vunnit två år i rad, rapporterade Expressen då.

Skickar en känga till sin ryttarkollega

Nu har Peder Fredricson vunnit – igen. Något Malin Bayard Johansson noterar och skickar en känga mot sin kollega.

– Peder har ju två stycken sen innan, så han kanske kan ge bort en av sina så har vi var sin, säger Malin Bayard Johansson till Radiosporten.

”Men handlar inte Jerringpriset om …?”

Många läsare reagerade på årets pris. I kommentarsfältet hittar vi flera kritiska röster.

”Det var fler OS guld än erat just so you know Malin...”, skriver en upprörd läsare efter att vinsten presenterats. Radiosporten svarar kommentaren med att man måste erkänna att dramatiken var hög när hoppguldet togs.

”Man får nog ändå erkänna att dramatiken var lite större när hoppguldet togs än när Duplantis och Ståhl vann, va?/ Rasmus”, svarar redaktionsmedlemmen.

Andra lyssnare tycker priset är en popularitetstävling.

”Men handlar inte Jerringpriset om årets bästa idrottsprestation?? Inte är det väl dramatiken som ska spela in. Sanningen är den att priset handlar mest om popularitet före idrottsprestation!”, skriver personen buttert.

Men andra hyllade Malin Bayard Johansson och gänget. Men noterar att tidigare års vinster har varit i stil med kritiken som lyfts.

”Kan väl tycka att i år var det motiverat med priset till hopplandslaget! Tidigare års vinnare från ridsporten har varit mer av propaganda-vinst…”, skriver personen.

LÄS OCKSÅ: Therese Johaug krossad av svenskan – efter orden om karriären

LÄS OCKSÅ: Maja Dahlqvist braksuccé – vinner världscup-sprinten igen

Foto: TT

SENASTE NYTT!