sverigedemokraterna

Sprickor i samarbetet mellan SD och regeringen: ”Onödiga konflikter”

SD-källor avslöjar sprickor mellan partiet och regeringen – osämja i flera frågor.

FOTO: Tommy Pedersen/TT, Christine Olsson/TT
Enligt källor till Expressen har det börjat utveckla sig en spricka i samarbetet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.
Inom SD talas det nu om att de kan fälla riksdagsförslag för att markera mot regeringen.
– SD har haft en övertro på vad de kan få igenom, säger en regeringskälla till tidningen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”
0:25

Efter reklamen: Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”

(0:25)

Slå på ljud

Valet 2022 var en stor succé för Sverigedemokraterna som positionerade sig som landets näst populäraste parti. I och med samarbetet med de andra högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna visade det sig att Jimmie Åkesson & Co. skulle få en hel del att säga till om – trots att SD inte fick en plats i regeringen.

Tack vare sin inblandning i Tidöavtalet skulle det ändå visa sig att Sverigedemokraterna kunde göra avtryck inom inte minst migration- och justitieområdet.

Men enligt Expressens uppgifter har det nu börjat knaka lite i fogarna mellan SD och de andra regeringspartierna. Stämningen efter sex månader med makten har börjat bli lite tryckt.

– Det är ganska irriterat, och många onödiga konflikter som uppstår, säger en högt uppsatt sverigedemokrat med insyn i samarbetet.

Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Ulf Kristersson (M) går ihop med den nya regeringen utanför Rosenbad i Stockholm.

Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Ulf Kristersson (M) går ihop med den nya regeringen utanför Rosenbad i Stockholm.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Bråkar om reduktionsplikten

Flera av Expressens källor uppger att det inte längre är fyra partier som bestämmer ihop, vilket det ändå var inledningsvis, utan snarare så att de tre regeringspartierna snackat ihop sig redan innan förhandlingarna med SD. Det är framför allt inom klimatområdet och frågor som rör EU som partierna står långt ifrån varandra.

Flera SD-källor säger till Expressen att regeringen ”försöker lura” SD när det kommer till dessa sakpolitiska ämnen. En het potatis är exempelvis reduktionsplikten, kravet på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, där SD vill att Sverige ska sänka sig till EU:s miniminivå, vilket innebär att man skulle slopa reduktionsplikten helt. Regeringen håller inte med om det eftersom det då skulle bli tämligen omöjligt att nå klimatmålen.

Jimmie Åkesson (SD) har en del konflikter att lösa.

Jimmie Åkesson (SD) har en del konflikter att lösa.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

”Haft en övertro på vad de kan få igenom”

Personer inom Sverigedemokraterna uppfattar det som att regeringspartierna medvetet begränsar samarbetet och håller SD utanför i frågor som bara delvis berörs i Tidöavtalet. Nu pratas det inom partiet om att man vill skicka en varning till Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna genom att fälla vissa riksdagsförslag.

Samtidigt säger en regeringskälla till Expressen att Sverigedemokraterna är naiva som överskattar sin egen förmåga att påverka.

– SD har haft en övertro på vad de kan få igenom, säger källan.

– Det är nog en viss baksmälla efter valrörelsen som infinner sig när de förstår att allt de lovat inte kan bli verklighet.

FOTO: Tommy Pedersen/TT, Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN