brott

Sprängning och skjutning i natt – utreder kopplingar till uppmärksammade mordet

Polisavspärrning.

FOTO: Jessica Gow/TT
Under sena onsdagskvällen inträffade en skjutning och en sprängning på två olika platser i södra Stockholm.
Larmen inkom med bara åtta minuters mellanrum.
Larmen följer dagar av skjutningar, explosioner och mord som kopplas till gängkriminalitet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kör in på en grusväg – blir mordhotad med pistol
0:50

Efter reklamen: Kör in på en grusväg – blir mordhotad med pistol

(0:50)

Slå på ljud

Det var strax innan 23.30-tiden i natt som polisen larmades till en adress i Gubbängen i södra Stockholm med anledning av en skottlossning, skriver SVT Nyheter.

Det var en lägenhet som blivit beskjuten och på platsen kunde två pojkar, en 15-åring och en 14-åring, gripas. Polisen ska ha befunnit sig i närheten av platsen med anledning av en annan skjutning. Pojkarna kunde därför tas på bargärning. Den 15-åriga pojken har nu anhållits medan 14-åringen har släppts på fri fot på grund av sin unga ålder.

De ska ha avlossat 25 skott, men mot fel dörr, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen har nu inlett en förundersökning om försök till mord. Ett misstänkt skjutvapen har hittats i närområdet.

– Vi genomför just nu brottsutredande åtgärder så som förhör och inventeringar av videokameror i området, säger Per Fahlström presstalesperson på polisen till Aftonbladet.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Sprängning bara minuter senare

Bara åtta minuter efter det första larmet kallades polis till en adress i Farsta med anledning av en detonation. Sprängningen ska ha skett vid en entréport till ett flerfamiljshus.

Polisen har spärrat av området för att genomföra en teknisk undersökning. Inga personer uppges ha skadats.

Under tisdagskvällen besköts en fastighet i Gubbängen och några timmar senare inkom larm om en detonation vid ingången till ett flerfamiljshus i Enskede. På adressen i Enskede bor en man med kopplingar till kriminella gäng, skriver Expressen. Personen har pekats ut som rapparen Nils ”Einár” Grönbergs mördare. Han sköts till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm i oktober 2021.

Utreder kopplingar

Polisen undersöker nu om det finns kopplingar mellan de de två skottlossningarna och sprängningarna.

– Självklart tittar vi på om det kan finnas kopplingar mellan händelserna, men det är för tidigt att uttala sig om det nu, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen till SVT.

– När det sker den här typen av ärenden så är det ett väldigt omfattande arbete som sätts igång på flera fronter samtidigt, fortsätter han.

Polisen utreder kopplingar mellan sprängdåden i Enskededalen på tisdagen och mordet i Rinkeby på måndagen då en man med central placering i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” sköts ihjäl.

Om det utreds kopplingar även till explosionen i Farsta på onsdagskvällen är för tidigt att säga.

FOTO: Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN