Zlatan – karriären, titlarna och skadorna

Zlatan – karriären, titlarna och skadorna

Zlatan Ibrahimovic avslutar karriären. Arkivbild.

Spada/AP/TT
Zlatan Ibrahimovic avslutar sin långa, framgångsrika karriär som fotbollsspelare.
En era är över.
Målen, prestationerna, konflikterna, bojkotterna, återkomsterna, uttalandena... Här är några utvalda höjdpunkter, händelser och ögonblick med svensk fotbolls störste spelare genom tiderna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Första landslagsmålet: Publiken på Råsunda skanderar "Zlatan, Zlatan, Zlatan". Till slut får han hoppa in i VM-kvalet mot Azerbajdzjan, den 10 oktober 2001. Kort senare firar han första landslagsmålet.

– Fredrik Ljungberg drog till från linjen och jag slog in bollen från en halvmeter. Det här var stort. Jag fick lite gåshud när jag kom in. Det var otroligt skönt – och lika skönt att få sätta en också.

Ett år senare slår han sig in i truppen till VM i Japan och Sydkorea. Han får nöja sig med två inhopp, bland annat i åttondelsfinalen mot Senegal (1—2).

Den hackiga landslagskarriären: Zlatans facit i landslaget talar mycket för sig själv. 49 mål hann det bli i Blågult, flest av alla herrspelare genom tiderna. Men det har inte bara varit guld och gröna skogar. Landslaget floppar i EM 2016. Inför den sista gruppspelsmatchen mot Belgien anträder Ibrahimovic presskonferenspodiet och förkunnar:

– Sveriges sista match i EM blir min sista match med Sverige.

Men det blev det inte.

Janne Andersson reser några år in i sin sejour som förbundskapten till Milano och träffar Zlatan, som antytt i en intervju att han gärna spelar i landslaget igen. De två lämnar gammalt groll bakom sig. I mars 2021 tas Zlatan ut i VM-kvaltruppen. Zlatan startar mot Georgien och spelar fram Viktor Claesson till segermålet i hans första landskamp på nästan fem år.

Pandemin flyttade fram EM till 2021, men Ibrahimovic, allt oftare skadad, missade slutspelet. Till hösten är han tillbaka, men landslaget lyckas inte vinna kvalgruppen och tvingas spela playoff för att nå VM i Qatar. Efter 1–0 mot Tjeckien väntar en ren final mot Polen i Chorzow den 29 mars. Zlatan kommer in med elva minuter kvar men Polen håller undan och vinner med 2–0. På frågan om hans framtid svarar Ibrahimovic:

– Jag önskar att jag hade träffat Janne tidigare. Jag fortsätter så länge jag kan. Det är inget annat svar ni får här bara för att vi inte klarade den här matchen och inte tar oss till VM.

2022 spelar Zlatan in 122:a och sista landskamp i 0–3-förlusten mot Belgien.

Ligatitlarna: Första ligatiteln i karriären tar en snart 21-årig Ibrahimovic 2002 med Ajax. Stjärnskottet har lämnat Malmö FF för spel i den nederländska storklubben inför säsongen. Ligatiteln är hans första av totalt 14, Ibrahimovic lyckas genom karriären ta hem ligan med alla lag han spelar för. Den sista kommer 2022 när Milan tar hem Serie A.

– Det är väldigt känslomässigt. Senast Milan vann var jag också med, elva år senare får jag vara med och vinna igen. När jag kom tillbaka för två och ett halvt år sedan sade jag att jag skulle ta Milan tillbaka till toppen, och vinna "scudetton". Det var inte många som trodde på mig, det var många som skrattade. Det är en annan ton nu, sade Ibrahimovic till TV4 då.

Skadorna: Redan 2004 tvingas Zlatan till sin första operation. Återkommande problem med ljumsken gör att specialister går in under hans sista år i Ajax. Tre år senare upprepas operationen.

Knäna har sedan dess varit det största problemet för Zlatan. 2008 är första gången han blir borta en längre tid på grund av knäproblem, den gången får Inter klara sig utan honom i en dryg månad. I slutet av karriären blir problemen fler och skadefrånvaron längre. I maj 2022 avslöjar den då 40-årige anfallaren att han spelat utan korsband i ett halvår.

”Smärtstillande varje dag i sex månader. Jag har knappt sovit de senaste sex månaderna på grund av smärtan. Jag har aldrig lidit så mycket på och utanför planen. Jag lyckades göra något som var omöjligt möjligt. Jag hade bara ett mål i sikte, att göra mina lagkamrater och min tränare mästare", skrev han på Instagram.

Milan blir mästare men Zlatan kan inte hjälpa laget försvara titeln. Under säsongen 2022-2023 spelar han 144 minuter i Serie A. Han avslutar karriären på en presskonferens efter Milans sista match för säsongen.

FRÅN FÖRSTASIDAN