fotbolls-vm 2022

VM-stjärnornas tvärvändning – backar efter hoten

VM-stjärnornas tvärvändning – backar efter hoten

FOTO: Laurent Gillieron/Keystone/TT
Landslagen som är på plats för att spela VM i Qatar skulle bära den regnbågsfärgade armbindeln för rättvisa och inkludering.
Nu backar lagen efter hoten om att de kommer att straffas.
Vi är mycket frustrerade över Fifa-beslutet som vi anser saknar motstycke”, skriver nationerna i ett uttalande enligt BBC.
Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sig
0:40

Efter reklamen: Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sig

(0:40)

Slå på ljud

Planen var inför fotbolls-VM i Qatar att sju landslagskaptener skulle bära den regnbågsfärgade armbindeln, ”One Love”-bindeln, för att stå upp för inkludering och rättvisa. Detta trots Fifas förbud mot att ha på sig bindeln.

Nu backar dock Belgien, Danmark, England, Nederländerna, Schweiz, Tyskland och Wales. Detta på grund av att det är oklart vilken typ av straff det kan leda till. Flera lag har varit tydliga med att de varit beredda att riskera böter för att kaptenerna ska kunna bära regnbågsfärgade armbindeln, men då man inte vet vilket straff det blir väljer länderna nu att backa.

”Vi kan inte sätta våra spelare i en sådan situation att de riskerar att bli varnade eller till och med tvingas lämna planen. Vi är mycket frustrerade över Fifa-beslutet som vi anser saknar motstycke”, skriver landslagen i ett gemensamt i uttalande enligt BBC.

Ilskan efter beslutet: ”beklagar”

Armbindeln har tagits fram för att främja inkludering, men Fifa har begärt att landslagen ska bära sina egna bindlar istället.

Detta trots att flera kaptener, bland annat Englands Harry Kane, tydligt sagt att man vill bära bindlarna.

Även Nederländernas fotbollsförbund uttrycker sina tankar om beslutet.

"Vi beklagar djupt att det inte var möjligt att nå en rimlig lösning tillsammans. Vi står för OneLove-budskapet och kommer att fortsätta sprida det, men vår främsta prioritet är att vinna VM", skriver de i ett uttalande enligt De Telegraaf.

FOTO: Laurent Gillieron/Keystone/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN