Veteranens besked: Vill vara med i EM-snacket

Veteranens besked: Vill vara med i EM-snacket

Förstahästen Zuccero fick ett allergiskt anfall. Då svarade veteranen Rolf-Göran Bengtsson med att rida felfritt på Lyjanair.

Caisa Rasmussen/TT
Hingsten Zuccero fick blåsor i pälsen av ett allergiskt anfall och kunde inte ridas.
Sånt händer.
Men det ska helst inte hända dagen före en tävling.
– Hästar är hästar, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med tusentals tävlingar bakom sig reagerade han med att konstatera att det är som det är, trots att årets besök på Stockholms stadion riskerade att inte bli i närheten av vad han planerat för.

En stark prestation i Global Champions Tour framför ögonen på förbundskaptenen Henrik Ankarcrona skulle stärka den 61-årige veteranens möjligheter att få rida ännu ett mästerskap, nu på Zuccero.

Presterade och imponerade gjorde Europamästaren 2011 ändå – på andrahästen Lyjanair. Ekipaget gjorde en nollrunda i dagens 1,55-hoppning och landade på femte plats.

Själv förvånad

Till och med Rolf-Göran Bengtsson var förvånad.

– Jag vet att han kan, men det står en bana här och jag tänkte att jag utmanar ingenting, jag tar den tid jag behöver och det lyckades. De som utmanar tar risker och det är lätt att få ett nedslag.

– Jag var långt från den snabbaste men åtminstone hoppade jag noll och för hans erfarenhetskonto var det här en bra runda att få i bagaget, säger Bengtsson som följer upp med att rida den nioårige valacken i söndagens morgonklass, en 1,50-hoppning.

Att försöka kvala in till GP-hoppningen var inte aktuellt.

– Att försöka kvala in till finalen i en ännu högre klass (lördagens andra) och sedan kanske hoppa i finalen hade varit för kort tid. Jag får bocka av Stockholm för den här gången och ta nya tag, säger Bengtsson.

Bengtsson var reserv på plats när OS- och VM-gulden i lag togs i Tokyo och i Herning. Han vill gärna rida EM i Milano senare i sommar.

Vill lyckas i Falsterbo

– Chansen finns där men EM-laget är starkt. Det är beroende på vilka som vill rida och vilka hästar som står till förfogande.

TT: Förbereder dig för att konkurrera om en plats?

– Givetvis. Detta var ett steg i den riktningen. Nu sket det sig med Zuccero, men så är det med hästar. Nu får jag försöka hitta en ny tävlingsplan som får försöka kompensera det jag missade här.

– Vi får hoppas att vi kan göra något fint i Falsterbo så att vi visar att vi ska vara med.

TT: Hur mår Zuccero?

– Han mår toppen igen men det är en dag för sent.

TT: Är allergin ett återkommande problem?

– Vi har haft en liten grej en gång tidigare, men inte så här. Det är någon form av allergi, något han reagerat mot och kroppen försvarar sig med blåsor i pälsen.

von Eckermann tvåa

Engelsmannen Scott Brash vann klassen på Hello Mr President, 83 hundradelar före Henrik von Eckermann på Dzara Darchival.

– En bra runda, det var en linje jag inte fick till. Men jag är jättenöjd. Hon vann ju klassen i går och hoppade jättefint i dag. Det är klart att jag gärna hade velat slå Scott, men han var sekunden framför mig. Loppet mot honom var kört, säger den svenske världsettan.

Peder Fredricson säsongsdebuterade i GCT med en felfri ritt på Hansson – och en slutlig sjundeplats.

FRÅN FÖRSTASIDAN