"Verkligen inspirerande och skitkul att se"

"Verkligen inspirerande och skitkul att se"

"Vi följer dem och de är jäkligt grymma", säger Frida Karlsson om skidskyttelandslaget. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg fixade svenskt medaljrekord i skidskytte-VM.

Blir skid-VM i Planica ett nytt blågult succémästerskap?

– Det är verkligen inspirerande och skitkul att se, säger Frida Karlsson, som haft en tuff tid efter segern i Tour de Ski.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidskytte-VM i Oberhof avslutades med två nya svenska guld – Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg i masstart – och ett medaljrekord.

I veckan startar nästa stora vintermästerskap.

Och skidlandslaget har inspirerats av skidskyttarnas framgångar.

– Skidskyttarna är nära oss. De gör ett mästerskap med medaljrekord. Nu går vi in i ett mästerskap och vi vill lyckas med något liknande, säger Linn Svahn.

"De är jäkligt grymma"

Frida Karlsson fyller i:

– Det är verkligen inspirerande och skitkul att se. Vi följer dem och de är jäkligt grymma. Det verkar vara ett himla go där.

Karlsson betonar att stämningen också är bra i längdlandslaget:

– Vi har också en jättebra känsla. Jag kom hit i går (lördag) från två ställen (Livigno och Toblach) där vi varit. Nu är alla på plats. Det känns bra.

Låg profil

Frida Karlsson har hållit en låg profil efter segern i Tour de Ski vid årsskiftet. Nu berättar hon om den tuffa tiden som präglades av sjukdom och kampen för att hitta VM-formen.

– Det var inte oväntat att jag vaknade sjuk en morgon. Men efter touren visste jag först inte om jag bara var trött i kroppen eller sliten, eller om det bara var lite tourbakis. Sedan fick jag tydliga sjukdomssymptom.

TT: Hur orolig blev du?

– Det är aldrig kul att bli sjuk. Man tappar alltid i träning. Nu försökte kroppen säga att nu tränar vi inte mer på ett tag. Nu lägger vi oss på soffan. Här ligger vi tills jag kan dra i gång igen, svarar Frida Karlsson.

Därefter hade Frida Karlsson en period av tung träning med funderingar om formen ska komma:

– Man känner inte VM-form i hård träning. Man tänker: Jaha, ska det kännas såhär? Man söker hela tiden perfektion. Med hård träning blir man nedtryckt. Men nu ska formtoppen kicka in, de sista dagarna före VM. Nu har jag goa vibbar i magen. Det känns bättre och bättre för varje dag. Jag är tävlingssugen. Det är ett gott tecken.

"Skitcoolt läge"

Frida Karlsson kommer till VM som favorit på de traditionella distanserna tillsammans med landslagskollegan Ebba Andersson:

– Det är skitcoolt läge med två svenskar som vill slåss om det. Men vi har fler som är bra. Vi har ett starkt damlag på plats, säger Frida Karlsson som har en favoritdistans:

– En klassisk tremil har varit en favorit förut.

FRÅN FÖRSTASIDAN