sport

Därför tog skidkarriären slut för Johanna Ojala – skadorna och sjukdomen

Johanna Ojala och Peter Jihde.

FOTO: TT/Instagram
Johanna Ojala är ett känt ansikte i tv-rutan där hon bidrar med sina sportkunskaper, men vem är hon egentligen?
Här är allt om skidkarriären, skadorna och sjukdomen!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Emilys hår frös till is under längdskidsturen
0:22

Efter reklamen: Emilys hår frös till is under längdskidsturen

(0:22)

Slå på ljud

Programledaren Johanna Ojala, 40, har gjort sig känd i SVT:s Vinterstudion, men är numera aktuell med Viaplay Vinter. Tillsammans med kollegorna Peter Jihde, Lovisa Lagerkvist Giertta och Andreas Odén är hon expertkommentator i studion. Under lördagen följer de herrarnas störtlopp på Kanal 6.

Men vem är egentligen Johanna Ojala och varför byttes skidkarriären ut mot en karriär på tv?

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Varför slutade Johanna Ojala åka skidor?

Johanna Ojala kommer ursprungligen från Ånge, en liten kommun mellan Sundsvall och Östersund. I tonåren gick hon, som många andra framgångsrika skidåkare, på skidgymnasiet i Sollefteå. Startskottet på skidkarriären blev junior-VM, vilket hon deltog i två gånger: 2001 och 2002.

Skador och sjukdomar satte dock käppar i hjulet för Ojala och karriären som skidåkare blev inte långvarig. Istället tog hon rollen som tränare, först på skidgymnasiet i Torsby och sedan i Östersund, skriver SVT.

Idag jonglerar hon positionen som expertkommentator med att träna Thomas Alsgaards privata team. Där tränar Johanna Ojala allround-herrarna.

Johanna Ojala.

Johanna Ojala var mellan åren 2013 och 2020 expertkommentator i SVT:s Vinterstudion, men bytte senare till Viaplay Vinter.

Fredrik Sandberg/TT

Vem är Johanna Ojala tillsammans med?

Ojala är i dag bosatt i Undersåker utanför Åre. Där bor hon tillsammans med partnern Cristian Wiesner, deras två barn och en hund. Sambon verkar hon vilja hålla undan ljuset. Det som kan sägas är att han arbetar som entreprenör och är 36 år gammal. Alltså fyra år yngre än sin partner.

Hon berättar för SVT att det var tack vare Cristian som hon flyttade till den nuvarande orten där hon fortfarande åker en hel del skidor och hänger på fjället.

Ojala har spenderat en hel del tid i Tornedalen där hon har delar av sina rötter. Hennes mamma är nämligen därifrån, medan pappan kommer från Finland.

– Somrarna var fantastiska! Många i mammas släkt och familj har tyvärr flyttat därifrån nu men min morbror drev en fotobutik i Övertorneå. Han och många andra i släkten är tvåspråkiga och pratar både svenska och meänkieli, men inte min mamma, säger hon till tidningen Minoritet.

Johanna Ojala.

Johanna Ojala har tidigare representerat Bergeforsens SK (utanför Timrå), samma klubb som Henrik Forsberg (före detta skidskytten Magdalena Forsbergs make).

FOTO: Instagram

Det brinnande intresset för musik

Utöver intresset för vintersport är Johanna Ojala intresserad av musik. Mellan 2005 och 2008 spelade hon flera olika instrument i bandet The Grand Opening.

– Det började med musikskolan hemma i Ånge. Jag har alltid varit intresserad av musik. Jag blev tillfrågad av grabbarna i The Grand Opening ifall jag inte kunde vara med och spela fiol, och då blev jag det. Därefter blev det bas, piano och lite andra instrument. Det var när vår basist, (Takidas nuvarande basist) slutade med oss som jag fick börja spela bas, berättar Ojala för SVT.

FOTO: TT/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN