Växjös trotjänare: En fantastisk känsla

Växjös trotjänare: En fantastisk känsla

Växjös lagkapten Erik Josefsson får en champagnedusch.

Mikael Fritzon/TT
Trotjänarna Robert Rosén, 35, och Erik Josefsson, 36, har båda ingått i Växjös samtliga fyra guldlag i den moderna hockeyhistorien.
– Det är få förunnat, säger Rosén om att lägga ännu ett SM-tecken till meritlistan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När endast sex sekunder återstod av den andra perioden placerade Robert Rosén in den puck som visade sig bli avgörande för att Växjö skulle bärga guldet med 4–1 i matcher.

– En fantastisk passning av ”Marre” (Martin Lundberg) som ger mig öppet mål, säger Rosén ödmjukt om sin vägvisande fullträff som fick arenan att närmast koka.

Njöt av stödet

Senast Växjö vann guld (2021) gjorde man det under pandemins restriktioner, inför 8 åskådare på plats i arenan. Den här gången fick smålänningarna fira inför lapp på luckan, 5 750 personer.

– Det är så man tycker det ska vara varje år för dem som vinner, att få vinna på sin hemmaplan, säger Robert Rosén till TT.

– Stödet och trycket på läktarna har varit helt ofattbart, inflikar Växjös lagkapten Erik Josefsson.

Efter förra säsongens uttåg i kvartsfinalspelet ersatte Jörgen Jönsson tidigare guldtränare Sam Hallam. På frågan om vad som varit Växjös guldrecept svarar Rosén att man inte uppfunnit hjulet.

– Det är samma som vid alla gulden. Strukturen och lagkänslan. Alla drar sitt strå till stacken och ingen ser sig som större än laget.

Duckar om framtiden

Med 1–0 i ryggen stängde Växjö ned Skellefteå under stora delar av den tredje perioden. Tvåan och trean kom när gästerna spelade utan målvakt.

– Det handlar om tryggheten som vi har, säger Erik Josefsson angående lagets förmåga att svänga över pendeln till sin fördel i de avgörande lägena.

– Jag är överlycklig, helt ofattbart att få vinna igen, tillägger Josefsson.

Båda Växjös veteraner har utgående kontrakt. Några minuter efter slutsignalen var varken Robert Rosén eller Erik Josefsson speciellt pigga på att prata om sin respektive framtid som hockeyspelare.

– Det är måndag i dag, så det blir en hel del fest, säger Josefsson.

TT: Sugen på att spela mer hockey?

– Inte i dag, säger lagkaptenen.

– Vi har sagt att vi ska ta det efter säsongen. Hockey är jätteroligt, inget snack om saken. Vi får se vad som händer, svarar Robert Rosén.

FRÅN FÖRSTASIDAN