Världsstjärnans mål: Vinna titeln han saknar

Världsstjärnans mål: Vinna titeln han saknar

Henrik von Eckermann på King Edward. Med start natten till torsdag inleder ekipaget världscupfinalen i Omaha, Nebraska. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
Världens just nu främste hoppryttare ser världscupfinalen som viktigare än EM i sommar.
I dagarna har Henrik von Eckermann chansen att bli historisk.
– Jag ska göra vad jag kan för att stå överst på söndag, säger han i telefon från Omaha, Nebraska.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Två gånger tidigare har han slutat trea i finalen, en placering även bröderna Jens och Peder Fredricson samt Malin Baryard Johnsson nått.

Hittills har ingen svensk lyckats vinna.

– Det största problemet är att inte jag vunnit, säger von Eckermann och skrattar.

Många tror att det är dags nu. Han och King Edward är världens bästa ekipage och har dominerat sporten det senaste året.

"Göra allt jag kan"

– Tänker man bara på resultatet blir allt annat än att vinna en besvikelse. Jag ska göra allt vad jag kan för att få de där så nära hundraprocentiga rundorna som möjligt. Känner jag att jag har gjort det, har jag gjort allt jag kan.

TT: Vad skulle det betyda för dig att vinna finalen?

– För mig personligen skulle det betyda väldigt mycket. Jag sätter ett stort värde på världscupen. När jag började med det här var det alltid världscupen jag tittade på. Tävlingarna i Göteborg och finalerna.

– Det här året har vi inget OS eller VM. Därför har konkurrensen varit större än kanske någonsin tidigare. Det kommer att bli en tuff kamp.

Rider inte EM på King Edward

Efter de dubbla VM-gulden i augusti lade han en plan med sikte på världscupfinalen. Finalhoppningarna i Omaha torsdag-söndag går sportsligt före EM-veckan i Milano i månadsskiftet augusti-september.

Rider han EM, sker det inte på 13-årige King Edward.

– Världscupfinalen är som ett mästerskap. Jag vill inte säga att han har blivit gammal men jag vill vara åt det försiktiga hållet. Det kommer ett OS nästa år och jag vill inte göra två stora ansträngningar innan ett eventuellt OS.

Om prestationsförmågan är hög nog på tioåriga stoet Iliana och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona gör tummen upp, rider von Eckermann gärna EM.

– Vi är i en process tillsammans, Iliana och jag. Vi har gjort bra saker men också fått en och annan dipp. Det är en lång väg kvar, men jag har en plan för EM för henne. Sedan får vi se om det blir tillräckligt bra för att få en plats i laget.

– Jag har också en långsiktig plan med Iliana. I den form King Edward är i nu är han given i ett OS, men man vet aldrig vad som kan hända och då vill jag ha en möjlighet att ha ett andraval.

Debut för Hellström

I Omaha har han sällskap av Wilma Hellström, som debuterar i världscupfinalen. von Eckermann gillar att någon utanför den snäva kretsen landslagsstjärnor tagit sig hela vägen till Omaha.

– Hon har haft en väldigt bra utveckling och gjort jämna resultat. Hon är en som "kommer". Det här ger henne erfarenhet, men hon kan också stå väldigt högt i resultatlistan på söndag. De möjligheterna har hon sett till de resultat hon gjort.

Hellström tillhör den grupp yngre ryttare som på sikt ska upprätthålla Sveriges position som en av hoppsportens stormakter.

– Först och främst är det är väldigt kul att vi har en ryttare till med i världscupfinalen. Wilma hoppas vi alla kan vara med i mästerskap framöver. Vi behöver folk som kommer underifrån.

– Vi hoppas att det inte blir ett stopp i maskineriet den dag vi (dagens landslagsstjärnor) lägger ned verksamheten. Vi vill att sporten lever vidare i Sverige. Det gör den bara om man gör resultat, säger Henrik von Eckermann.

FRÅN FÖRSTASIDAN