fotboll

Fem skäl att bojkotta VM – smutsiga sanningen: ”Modern slavhandel”

Fem anledningar till varför du inte borde titta på fotbolls-VM.

FOTO: TT
Våldtagna kvinnor som riskerar fängelse, mutskandaler och tusentals gästarbetare som dör.
På söndag börjar fotbolls-VM – det smutsigaste någonsin – och här är fem anledningar varför du borde bojkotta mästerskapet.

Tyska storklubben Dortmunds supportrar uppmanar till att bojkotta VM

IMAGO/Revierfoto

Brist på mänskliga rättigheter

Kvinnor i Qatar är extremt utsatta, har inte samma människovärde och anses underlägsna männen.

Om en kvinna exempelvis blir våldtagen av en främling är risken stor att det leder till ett fängelsestraff – för kvinnan.

De flesta polisanmälningar för våldtäkt läggs ner, och har kvinnan gjort en polisanmälan har hon nämligen erkänt sex utanför äktenskapet – vilket kan ge sju års fängelse. Det görs ingen juridisk skillnad på om sex utanför äktenskapet sker på grund av en våldtäkt, eller i samtycke.

Därför oroas nu många människorättsorganisationer över det faktum att vissa fotbollsfans kommer utnyttja lagen för att våldta kvinnor under deras resa till VM och sedan slippa att gå straffade.

Det är också straffbart att bli gravid utanför äktenskapet. Då måste kvinnan i princip fly landet, eller föda barnet helt själv i hemlighet, eftersom polisen kontaktas om hon söker vård på sjukhuset.

Homosexualitet är också olagligt i Qatar och tidigare straffade hbtq-personer i landet har vittnat om att de kastats in i ett underjordiskt fängelse för att bli slagna och besudlade, innan polisen omhändertar deras telefoner för att söka efter fler homosexuella att straffa.

En kvinna i förgrunden av den helt nybyggda staden Doha.

MARTIN DIVISEK
ODD ANDERSEN

Slavarbete

Hela 95 procent av Qatars befolkningsmängd består av migranter och sedan 2010 har 6 500 gästarbetare dött i arbetsplatsolyckor under bygget av VM-arenorna och annan infrastruktur.

Arbetsvillkoren är ett skämt och garantierna obefintliga.

Tiotusentals gästarbetare från fattiga länder har tillfälligt flyttat till Qatar för att, vad de hoppas, kunna ha ett jobb och försörja sina familjer. De flesta får en minimal lön, andra blir helt utan.Och det kan ta månader innan de tjänar sina första kronor. Gästarbetarna får sina pass beslagtagna och kan inte ge upp arbetet och fly tillbaka till sina hemländer, utan tvingas i stället att jobba och slita hela dagar och nätter i den extrema ökenhettan.

Änkor som förlorat sina män under bygget av VM har vittnat om hur de inte fått någon ersättning av arbetsgivaren som i stället tvingat dem till tystnad. De har inte ens haft råd att begrava sina döda män.

Gästarbetarnas inkomster, runt 12 kronor i timmen, är ändå högre än i deras hemländer och därför fortsätter de att resa till Qatar i hopp om att kunna försörja sina familjer ekonomiskt.

Tusentals arbetare har vittnat om att de utsatts för tvångsarbete, att det inte har fått sina löner utbetalda och att de tvingats arbeta oskäliga arbetstider utan några pauser”, skriver Amnesty bland annat på sin hemsida.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, beskriver gästarbetarnas förhållanden som modern slavhandel.

Gästarbetare under bygget av Doha som VM-stad

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

En av alla arenor under mästerskapet byggs

KARIM JAAFAR

Låg levnadsstandard för alla gästarbetare.

MARWAN NAAMANI
Balkis Press/ABACA/Shutterstock

Korruptionen

En diktatur med sharialagar, brister på mänskliga rättigheter, saknad av både fotbollstradition och idrottskultur, och ett så outhärdligt klimat att mästerskapet inte kan spelas på sommaren.

Hur är det möjligt att Qatar fick VM i fotboll i konkurrens med USA?

Svaret är enkelt:

Mutor och korruption.

För att göra ett decennium lång historia kort går historien tillbaka så långt som till 2002 när Mohamed bin Hammam, en affärsman från Qatar, valdes in som ordförande i asiatiska fotbollsförbundet. Genom att stoppa pengar i rätt fickor bidrog han till att Sepp Blatter valdes in som ordförande i Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och i sin tur kunde ge bin Hammams hemland värdskapet av turneringen.

I boken ”The Ugly Game” beskrivs bin Hammams huvudsakliga uppgift ett finansiellt stöd till Blatter – detta på uppdrag av dåvarande emiren Hamad bin Khalifa Al Thani vars stora ambition var att göra Qatar till ett världscentrum för idrott.

Efter mängder med mutor och anklagelser genom åren, bland annat enorma summor i köpta röster till Qatar – främst från de afrikanska nationerna – uppdagades den stora ”Fifa-skandalen” i maj 2015.

Tidigt på morgonen gjorde schweiziska polis ett tillslag mot ett femstjärnigt hotell i Zürich där flera Fifa-delegater greps och mutbrotten utreddes av FBI.

I ett åtal 2020 visade sig att minst hälften av alla i Fifas exekutiva kommitté på ett eller annat sätt låtit sig mutas för att ge Qatar värdskapet. Bland de 22 röstberättigade medlemmarna har 16 varit utredda för någon form av korruption.

Fifas tidigare ordförande Sepp Blatter som pekas ut för flera mutbrott i samband med att han gav Qatar fotbolls-VM.

FABRICE COFFRINI

Ingen pressfrihet

Det råder strikta regler över vad journalister får befinna sig, och skriva om, under VM i Qatar.

Landet gör allt för att måla upp en sådan skön bild som möjligt och har upprepade gånger avisat eller gripit journalister med uppdraget att berätta om den sanna verkligheten.

Till och med det Internationella fotbollsförbundet har stoppat intervjuer med nyckelpersoner inför mästerskapet och hänvisar i stället till de PR-skrivna texter som publiceras på deras webbplats.

– Ju smutsigare tvätt du har i källaren, desto svårare är det för oss journalister att bevaka, säger danska TV2:s Rasmus Tantholdt, som stoppades från att göra ett inslag i Qatar där vakter hotade med att ha sönder deras kamera.

Samtliga aktörer i och runt VM förbjuds också att sprida budskap om mänskliga rättigheter.

Tiden

En orsak som bleknar i jämförelse med ovanstående problem, men som ändå påverkar fansen syn på mästerskapet: att det spelas mitt i vintern.

Aldrig tidigare har VM i fotboll avgjorts vintertid och turneringen spelas också mitt i de stora ligornas tävlingssäsong.

I stället för en sommarfest, enligt tradition, spelas VM-finalen mitt under julbordet i december, något som knappast fått supportrarnas puls att höjas.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN