Ukrainska stjärnan: "Vi kan inte ge upp"

Ukrainska stjärnan: "Vi kan inte ge upp"

Lesia Tsurenko vill inte att ryssar ska få spela WTA-turneringar. Arkivbild.

Andrew Medichini/AP/TT
Ångesten har kommit smygande hos Lesia Tsurenko. Tänk om den ukrainska tennisspelaren lottas att möta en ryss eller belarusier i Franska mästerskapen.
– För oss ukrainare är det jättetufft att möta ryssar, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Till helgen inleds grand slam-turneringen Franska mästerskapen. 33-åriga Lesia Tsurenko ser fram emot tennisklassikern, men samtidigt är hon orolig.

För hon vet inte hur hon kommer att reagera om det blir så att hon får möta en rysk eller belarusisk spelare. Efter Rysslands invasion av Ukraina – som stöttas av Belarus – får ryska och belarusiska spelare spela WTA-turneringar under neutral flagg. Något som är helt fel, enligt ukrainska Tsurenko.

– Inom tennisen har vi försökt på så många sätt att få dem avstängda, men förbundet lyssnar inte på oss, säger hon och fortsätter:

– Så mitt budskap inför Franska mästerskapen är detsamma som jag har sagt förut, vi måste besegra dem. På alla nivåer, överallt. Vi ukrainska elitidrottare kan inte ge upp, vad skulle det sända för signal?

Saknar stöd

63:e-rankade Tsurenko menar att hon inte har fått det stödet hon hade förväntat sig att få sedan krigsutbrottet.

– Det är egentligen bara en person som har pratat med mig, samma dag som kriget startade. Den personen hade tårar i ögonen och sade att allt är hemskt. Men ingen annan spelare har pratat med mig, jag känner inget medlidande eller sympati.

Tsurenko drabbades nyligen av en ångestattack och tvingades då dra sig ur turneringen Indian Wells, där hon skulle ha mött den belarusiska stjärnan Aryna Sabalenka. Enligt Tsurenko uppkom ångestattacken efter ett samtal med WTA-chefen Steve Simon.

– För ett år sedan sade Simon att spelare som stöttar kriget skulle bli avstängda. Men sedan gick det ett år och hans ståndpunkt ändrades, nu är det okej att stötta kriget. Jag blev så chockad, säger hon.

"Kiev min kärlek"

Tsurenko har inte kunnat besöka sitt hemland sedan kriget startade. Hennes mamma och syster är kvar i Kiev.

– Kiev är min stora kärlek. Det är min stad, det är den plats jag älskar mest, säger hon.

Franska mästerskapen lottas den 25 maj. Tävlingen inleds sedan den 28 maj.

FRÅN FÖRSTASIDAN