Trots Olsens jättematch – tung förlust i Wien

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Robin Olsen stod för en fenomenal insats, men det räckte inte.
Robin Olsen stoppade allt och landslaget var på väg mot en absolut nödvändig poäng.
Då kom raset.
Österrike vann EM-kvalet i Wien med 2–0 och den svenska chansen att nå slutspelet nästa år är minimal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med ryggen mot väggen, pressade att göra ett resultat för att hålla EM-drömmen vid liv var landslaget på väg mot en klassisk svensk laginsats. Disciplin, hårt arbete och en målvakt i Robin Olsen som länge tog allt höll på att ge en poäng.

Men med nio ordinarie minuter kvar kapitulerade Olsen till slut, när Christoph Baumgartner störtade fram och slog in 1–0.

Bilderna på förbundskaptenen Janne Andersson sade allt. Han var skakad, fullt medveten om att EM-slutspelet i Tyskland är väldigt avlägset.

Det var inte så att landslaget inte var förvarnat och berett på att omedelbart sättas under enorm tryck på Ernst Happel-stadion.

Det hjälpte inte. Mittbacken Isak Hien blev bortspelad vid en djupledsboll. Junior Adamu smet förbi, men Salzburgspelaren avslutade svagt utanför trots utmärkt position.

Albin Ekdals bolltapp till Christoph Baumgartner, ledde till nästa gyllene österrikiska möjlighet, men avslutet från Michael Gregoritsch gick en bit utanför.

Annons

Två klara chanser direkt – och Österrike öste på, satte den svenska defensiven i arbete och under press.

Men det framåtlutande hemmalaget bjöd på blottor. Linus Wahlqvist-Egnells inlägg rensades undan till svensk hörna – och en jättechans till svenskt 1–0 redan i den elfte minuten.

Isak slets ned

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf vräkte sig fram på Emil Forsbergs hörna, fick perfekt träff med pannan, men Alexander Schlager reflexräddade.

Kort senare kom situationen som rörde upp svenska känslor. Alexander Isak slets ned av Stefan Posch på väg fri mot Schlager. Isak protesterade vilt. Han ville ha Posch frilägesutvisad men italienske domaren Marco Guida nöjde sig med ett gult kort. Forsberg skruvade frisparken mot bortre stolpen, men Schlager stötte undan.

Den ytterst intensiva matchinledningen mattades något i den 30-gradiga, fuktiga hettan, men initiativet behöll Österrike.

Olsen – vilka räddningar

Robin Olsens fenomenala räddningar höll Sverige resultatmässigt kvar i matchen in i pausen. Först styrde han undan Patrick Wimmers tunga distansskott, sedan parerade han Gregoritschs nick från nära håll.

Annons

Sekunder senare träffades Olsen illa i ansiktet av en boll men var snart på benen igen i sin 66:e landskamp– bara för att stå för ännu en världsklassparad på Xaver Schlagers avslut.

– Det händer något i kroppen och huvudet när jag drar på mig landslagströjan, sade han inför matchen.

Jovars, nog gör det. Kvällens prestation måste platsa på Olsens topp 5 i landslaget trots de insläppta målen. På något sätt stod han emot en ny nick av Gregoritsch och ett närskott av inhopparen Maximilian Wöber.

Ekdal klev av

Albin Ekdals sargade kropp klarade bara en halvlek. 33-åringen ersattes av Jesper Karlström.

Alexander Schlager ville inte vara sämre än Olsen. Djupt nere vid ena stolpen stoppade han Dejan Kulusevskis överraskande skott med högerfoten.

Gregoritschs reaktion på Olsens nästa galna räddning: Han skrattade och höll om svensken.

Isak och Forsberg byttes ut för Viktor Gyökeres och Jesper Karlsson med en kvart kvar.

Annons

Men det höll inte hela vägen in i kaklet. Baumgartner följde dessutom upp med att nicka in 2–0 i 88:e minuten.

Annons