Tio (!) norrmän först i femmilen i "Kollen"

Tio (!) norrmän först i femmilen i "Kollen"

Det var idel norskt i toppen av herrarnas femmil i Holmenkollen.

Terje Bendiksby/NTB/TT
Herrarnas femmil i Holmenkollen liknade mer norska mästerskapen än ett världscuplopp.
Simen Hegstad Krüger knäckte Hans Christer Holund i spurten – och det var norrmän på de tio första platserna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Färske VM-bronsmedaljören William Poromaa kom inte till start, inte heller VM-fyran Calle Halfvarsson. I stället var Jens Burman det största blågula hoppet i ett fattigt startfält på endast 36 åkare, bara sex dagar efter att femmilen avgjordes i världsmästerskapet i Planica.

Burman var en av åkarna som valde att byta skidor redan efter halva loppet, men när Hans Christer Holund lite senare drog upp tempot hade svensken inget att säga till om.

Holund fick till slut ge sig mot Krüger, som vann på snabba segertiden 1.55.01,5. Efter den stora norska dominansen i VM blev det nu nästan skrattretande när britten Andrew Musgrave – bäste icke-norrman – åkte i mål på en elfteplats.

När Jens Burman föll igenom fanns inte mycket att hoppas på för svensk del. Nu blev Viktor Brännmark bäst av de sex blågula åkarna – men först på 21:a plats, drygt fem minuter bakom Krüger. Burman slutade 25:a medan övriga svenskar var bland de absolut långsammaste i startfältet.

På söndagen väntar för första gången en femmil för damerna i världscupen. Då står både Ebba Andersson och Frida Karlsson på startlinjen.

FRÅN FÖRSTASIDAN