politik

SVT-profilens markering i direktsändning: ”För mänskliga rättigheter”

SVT-profilens markering i direktsändning: ”För mänskliga rättigheter”

FOTO: IMAGO/Paul Chesterton/ SVT
Mitt i sändningen från fotbolls-VM i Qatar gjorde SVT-reportern Rihaneh Rouhani en markering för protesterna i Iran.
– Det är absolut ett sätt för mig att visa att jag stöttar mänskliga rättigheter, säger Rouhani.

Det var 22-åriga Mahsa Jina Amini död som startade de massiva protester som fortfarande pågår i Iran. Hon greps av iransk moralpolis för att hon inte täckte sitt hår med en hijab och misshandlades sedan så svårt att hon dog av sina skador. Myndigheterna menar dock att hon dog på grund av en sjukdom.

Under måndagen spelade Iran mot England i fotbolls-VM i Qatar och när den iranska nationalsången spelades stod det iranska fotbollslaget tysta. Detta för att visa sitt stöd för protesterna i hemlandet.

”Är absolut ett sätt för mig att visa stöd”

En annan som också visade sitt stöd för protesterna i Iran var SVT-reportern Rihaneh Rouhani som är född och uppvuxen i Iran. Under dagens sändning av Vinterstudion rapporterade hon från VM i Qatar och då syntes ett grönt armband på hennes handled. Någonting som under flera år symboliserat frihetskampen i Iran.

– Det är absolut ett sätt för mig att visa att jag stöttar mänskliga rättigheter. Jag vill ha rättvisa för människorna i Iran och folket vars blod rinner genom städerna. Jag står upp för mänskliga rättigheter och det här är mitt sätt. Det här bandet har jag växt upp med runt mina handleder och fotleder, säger Rihaneh Rouhani till Expressen om armbandet.

”Det är inte ett politiskt ställningstagande”

När Rouhari får frågan om det är passande att bära armbandet i hennes roll som public service anställd som ska vara oberoende svarar hon

– Det är klart att jag har vägt in det. Jag är public service in i benmärgen. Jag har tänkt och vridit och vänt men i slutändan är det här inte ett politiskt ställningstagande, utan något för alla lika värde.

SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby säger till tidningen att armbandet inte var förankrat innan sändningen

– Jag har inte diskuterat någonting vad gäller klädsel eller smycken med någon av de utsända eller i studion på förhand, säger Bäckström Lerneby till Expressen.

FOTO: IMAGO/Paul Chesterton/ SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN