TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Sverige föll mot Danmark: "Alldeles för dåligt"

07 apr, 2023
TT Nyheter
Sveriges Fridolina Rolfö visar sin frustration under fredagens träningslandskamp i fotboll mellan Sverige och Danmark på Eleda stadion i Malmö.
Sverige hittar inte nätet. Och nu återstår bara en landskamp före resan till fotbolls-VM.
0–1-förlusten mot Danmark var tredje matchen på de fyra senaste där de blågula fotbollsdamerna lämnade planen utan att ha gjort mål.
– Vi kan betydligt bättre, säger Fridolina Rolfö.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Man kan inte med trovärdighet säga att Sveriges fotbollsdamer är inne i en djup måltorka. Sedan EM förra sommaren har de trots allt bjudit på målfester som 5–0 mot Finland, 3–0 mot Frankrike och 4–1 mot Kina.

Faktum kvarstår dock att långfredagens 0–1-förlust mot Danmark var tredje matchen på de fyra senaste när Peter Gerhardssons lag kammade noll framåt.

Och VM närmar sig trots allt med ganska snabba steg.

– Otroligt stor besvikelse, jag tycker inte vi kommer upp i nivå i dag. Vi kan betydligt bättre så vi behöver se över vissa saker som vi behöver jobba på och ta nya tag helt enkelt, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö i SVT:s sändning.

Danskorna rappare

På Eleda stadion i Malmö såg det dessutom ofta riktigt uddlöst ut.

Danskorna var rappare från start, noggrannare i passningsspelet och klart närmast ett ledningsmål i den första halvleken. Medan Sverige saknade riktigt heta målchanser hade Danmark åtminstone två.

Annons

– De får kontrollera stora delar av bollinnehavet. De är skickliga, men vi ligger alldeles för långt ifrån dem och vi får inte till pressen eller vårt försvarsspel generellt. Nu avgör de matchen på slutet så då blir det ännu tyngre, säger Rolfö.

Byten gav förändring

Peter Gerhardsson valde att satsa på en relativt oprövad mittfältstrio där Hanna Bennison fick sällskap av Julia Zigiotti Olme med Hammarbys Madelen Janogy strax framför.

Utan lagkaptenen Caroline Seger och Milanstjärnan Kosovare Asllani, som båda inledde på bänken, hade Sverige svårt att få kontroll centralt.

Några svenska byten ändrade dock matchbilden något.

Med 20 minuter kvar kastade Gerhardsson in Filippa Angeldahl, Matilda Vinberg och Olivia Schough. Några minuter senare fick även Seger och Rebecka Blomqvist beträda planen.

I och med det började Sverige också få grepp om spelet. Angeldahl verkade dock inte särskilt nöjd efteråt.

Annons

– Det är ingen bra känsla, vi förlorar matchen och det är alldeles för dåligt, säger hon.

Sent avgörande

Under matchens slutkvart virvlade de blågula spelarna friskt runt det danska straffområdet medan gästerna från andra sidan Öresundsbron alltmer förlitade sig på omställningar.

Sylvassa chanser lyste länge med sin frånvaro även om Filippa Angeldahls distansskott med tio minuter kvar sånär ordnade en seger inför de 8 334 åskådarna.

I stället fick sig svenskorna en kalldusch på tilläggstid.

Katrine Veje slog inlägget mot den bortre stolpen, Häckenanfallaren Stine Larsen höll sig framme och nickade in 1–0 och segern till Danmark.

– Det är tufft, vi förlorar matchen. Vi kommer inte riktigt upp i nivå i första halvlek. I andra kommer vi tillbaka och skapar mycket. Men sedan får de göra det där målet. Det är surt, säger Madelene Janogy till TT.

Redan på tisdag är det dags för nästa nordiska derby när Sverige tar emot Norge på Gamla Ullevi i Göteborg. Det är fotbollsdamernas sista landskamp innan VM-truppen tas ut i mitten av juni.