Svenskorna om LIV-tour för damer: "Går ju rykten"

Svenskorna om LIV-tour för damer: "Går ju rykten"

Madelene Sagström tror inte att en LIV-tour för damer blir av.

Christer Höglund/TT
Det tisslas och tasslas en del, men ingen vet något med säkerhet.
Kan LIV-touren försöka slå sig in även på damsidan?
– Jag har svårt att se varför de skulle vilja göra det, säger Madelene Sagström.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

LIV-touren har sedan sitt intåg i fjol orsakat rejäl splittring inom herrgolfen. Med uppbackning av enorma pengar från den statliga saudiska investeringsfonden (Pif) har man lyckats locka till sig spelare som Henrik Stenson, Dustin Johnson, Phil Mickelson och Brooks Koepka – alla därefter avstängda på PGA-touren.

Sedan en tid tillbaka spekuleras det i att LIV även skulle vilja slå sig in på damsidan. Maja Stark är en som är orolig för vad som händer om det skulle bli verklighet.

– Det är ju rykten som går runt att de redan har startat och sajnat spelare. Jag tror inte att damgolfen har råd med det när vi vill att de bästa spelarna ska visa upp sig. Vi har inte så jättemånga spelare som folk känner till, jämfört med PGA-touren, säger hon.

Den 23-åriga skånskan, som tidigare slagit fast att hon aldrig vill åka tillbaka till Saudiarabien och tävla igen, är en av fem svenskor i veckans major Chevron Championship.

"Svårt att se"

Madelene Sagström, ett annat av de blågula hoppen i Texas, känner sig tveksam till att LIV skulle välja att göra sitt intåg på damsidan.

– Det är klart att vi nämner det på möten och sådant. Det är ett hot på ett sätt, men samtidigt tror jag inte att det är det. De har ju gjort en väldigt stor investering i herrgolfen och alla vill ju ha tillbaka något av en investering. Än så länge har jag lite svårt att se vad de får ut av sin investering, säger den Floridabaserade 30-åringen.

Ja, PGA-touren hade muskler att svara på LIV-attacken genom att markant höja prispengarna på sina egna tävlingar. Förra veckan tjänade till exempel Matt Fitzpatrick groteska 3,6 miljoner dollar för sin seger i tävlingen RBC Heritage.

Prisökningarna på touren har samtidigt stoppat flödet av stjärnor från PGA till LIV, som nog hade hoppats på mer.

På LPGA-touren finns inte i närheten av lika stora pengar, och därför är man också mer sårbar om LIV skulle erbjuda konkurrens. I Chevron Championship får majorvinnaren en prischeck på 765 000 dollar.

– Det är ju ändå livsrevolutionerande pengar för vem som helst. Och sett över hela året kommer vi spela om de största prispengarna som vi någonsin har gjort som tour. Så vi får det bättre, men klyftan till herrarna kommer inte täppas igen under min livstid, säger Sagström.

Hon fortsätter:

– Vi hade ett ganska bra möte på LPGA för några veckor sedan, om vad vi väljer att jämföra oss med. Det är så lätt att jämföra sig med PGA-touren men samtidigt är vi väldigt långt därifrån. Vi behöver jämföra oss med de sporter som är närmare oss både pengamässigt och i sändningstid, det är egentligen mer relevant.

"Bodde i sin bil"

Maja Stark håller med om tankesättet.

– Man kan ju tänka så att man blir galen på det här. Men jag tycker att det är en väldigt sund idé att vi inte tävlar mot PGA-touren, som bara lyckas få fram nya pengar hela tiden.

Supertalangen från Abbekås bekräftar samtidigt bilden av att LPGA-tourspelare riskerar bli lättare byten, om LIV-touren kommer och erbjuder stora dollarhögar till spelarna.

– Man ser alla pengar som slängs ut till vinnarna. Det är jättemycket pengar och man kan leva ett jättebra liv på LPGA-touren. Men man kan också spela på LPGA-touren och ha det knapert och det kan vara svårt. Jag vet en tjej som bodde i sin bil mellan 2021 och 2022, för hon hade inte råd med hyran. Golf är en dyr sport när man kommer upp på den här nivån.

FRÅN FÖRSTASIDAN