Svenska stjärnskotten: "Målet är att vinna"

Svenska stjärnskotten: "Målet är att vinna"

Frida Kinhult och Maja Stark är på segerjakt i Texas.

Christer Höglund/TT
Vanan och viljan att vinna fick de redan som unga amatörer.
Att det handlar om en major nu förändrar inget för 23-åringarna Frida Kinhult och Maja Stark.
– Målet är att vinna, säger Kinhult inför Chevron Championship.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det blir mycket skämt och skratt när Maja Stark och Frida Kinhult står och snackar med varandra i värmen på The Club at Carlton Woods i Texas, där årets första major inleds på torsdagen.

De två golfstjärnorna, båda födda 1999, har känt varandra ända sedan tiden då de kamperade ihop i Sveriges enormt framgångsrika amatörlandslag.

Där lärde de sig att vinna. Men också att lägga ribban högt – som den här veckan.

– Målet är alltid att vinna, alla veckor. Det har vi fått inpräntat ända från ung ålder, att sikta på vinsten, säger Stark, redan sexfaldig Europatourvinnare som proffs.

– Jag är inte här för att göra en massa par och komma 45:a, säger Kinhult, en gång rankad som världens bästa amatör.

Offensiv attityd

Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand var den som fostrade de unga talangerna. Det var också han som låg bakom det nya tänket att det gäller att vara offensiv för att vinna, en mentalitet som numera genomsyrar hela landslagsverksamheten.

Nu är Wetterstrand på plats på majorbanan några mil norr om Houston, där svenskorna ska kämpa om segern i ett startfält med 132 spelare.

Med alla de bästa spelarna i världen på plats blir behovet av att vara offensiv ännu större.

– Om det finns 20 offensiva spelare i en tävling så kommer några av dem lyckas – och då gäller det att vara en av dem. De som spelar lite mer försiktigt kommer aldrig ha en chans på topplaceringarna, säger han.

Frida Kinhult älskar att ha den mentaliteten. Så sent som förra veckan ledde hon LPGA-tourtävlingen på Hawaii efter 18 hål, men till slut fick hon nöja sig med 23:e plats.

Det blev till slut lite för många bogeys.

– Det som har varit bra i spelet har varit riktigt bra. Ens bra spel under 72 hål håller absolut i det här startfältet, men sedan ska man hålla ihop det så länge också, säger Kinhult.

– Men det är mycket skönare att det bästa spelet ändå finns där och att jag gör mycket birdies, än att man känner att högstanivån inte är tillräcklig.

Jobbat med puttning

Om Kinhults nyckel till framgång är att skala bort en del bogeys så är Starks kärnfråga snarare hur hon ska lyckas få i lite fler puttar. Spelet på greenerna är det som möjligen kan kallas för skånskans akilleshäl, men hon har jobbat hårt med puttningen i år.

– Ja, puttningen tror jag blir nyckeln. Man vinner ju så himla mycket på att sätta fler puttar och mitt självförtroende i spelet går också upp när jag puttar bra, säger Stark.

TT: Hur passar den här banan dig?

– Jag har faktiskt ingen aning, jag brukar vara dålig på att gissa sådant. Men jag tycker om den väldigt mycket och det är en jättebra layout, ganska lång.

Det kunde ha varit ytterligare en representant för det blågula 99-gänget på plats i Texas, men Linn Grant stoppades från inresa i USA eftersom hon inte är covidvaccinerad.

"Go grupp"

Frida Kinhult:

– Att vi alla har haft varandra har betytt väldigt mycket. Det har varit en go grupp och man har motiverats av varandras framgångar. Samtidigt... när vi slår ut på torsdag vill jag slå Maja och hon vill slå mig. Vi är båda här för att vinna.

Men golf är en ganska nyckfull sport och det som kan bli seger kan också lika gärna bli en missad "cut" och hemresa redan efter två dagar. Fredrik Wetterstrand nöjer sig med att konstatera att väldigt mycket ser positivt ut för startfältets fem svenskor:

– Vi kan aldrig kräva något av en viss spelare en viss dag. Men Maja har ju bevisligen spelet för att vinna en sådan här tävling. Linnea Ström var i toppen förra veckan, Frida var i toppen ett tag förra veckan. Pernilla Lindberg har också spelat bättre golf än på länge. Och även "Madde" Sagström har ju spelet för att kunna ta hem en major.

FRÅN FÖRSTASIDAN