sport

Svenska doldisen på världens största scen – inför 5000 fans

Daniel Larsson.

FOTO: TT
Daniel Larsson, 41, må vara okänd för många svenskar, men i dart-världen är pilkastaren världskänd.
Under de kommande veckorna avgörs dart-VM i London och dartspelare från hela världen intar Alexandra Palace.
Men att stå framför 5000 skrikande fans är inga konstigheter för svensken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ny film visar norska pilbågsattacken
0:33

Efter reklamen: Ny film visar norska pilbågsattacken

(0:33)

Slå på ljud

41-årige Daniel Larsson från Höljes i Värmland har just landat i London. När många gör sig redo för en lugn julledighet är det istället dags för den svenska dartspelaren att börja tagga till.

Under de kommande veckorna avgörs nämligen dart-VM på Alexandra Palace i London. Tävlingen samlar omkring 5000 galna dart-fans och har kallats för ”The greatest show on earth”.

Trots att Larsson är bäst i Sverige står han med fötterna stadigt på jorden.

– Jag har ju darten som en sidohobby, man lever ju inte på den. VM är ett stort mål varje år. Det känns väldigt skönt att ha kvalat in. Jag känner att jag är i väldigt bra form, säger svensken till Aftonbladet.

Bäst i Sverige, men darten är bara en sidohobby

Sporten dart är inte speciellt stor i Sverige och när Larsson berättar för folk att han är proffs är det sällan någon som tror honom. När de sker visar han klipp av sig själv på Youtube.

– Då blir många väldigt förvånade. Man tror inte det är så mycket publik och att det finns så mycket prispengar som det gör, säger han till Aftonbladet.

Daniel Larsson kastar pil.

VM i dart har kallats för ”The greatest show on earth”.

FOTO: Ian Stephen/TT

Darten är en hobby för Larsson och han hans intresse tog fart av rena slumpen. Han ville egentligen träna karate, men träningarna som utlovats blev inte av trots att lokaler renoverats för verksamheten – tränaren dök aldrig upp i lilla Höljes.

– De hade då en lokal, men ingen verksamhet. Det sattes då upp några darttavlor och ungarna fick testa att kasta lite pil. Vi stod där varje kväll efter skolan, jag och mina kompisar, berättar Larsson.

Hemma i Storvreta där Daniel Larsson idag bor driver han ett företag, men han spenderar minst 1-4 timmar på att kasta pil efter jobbet.

– Man har tavla hemma, med en bra längd och ljus. Jag har kamera riktad mot den så man kan spela över nätet. Det blir mer eller mindre varje dag, säger han.

Daniel Larsson kastar pil.

Det är fjärde gången svensken deltar i VM i dart.

FOTO: IMAGO/Harald Bremes/TT

Segraren vinner 6,3 miljoner kronor

Svensken har varit på VM tre gånger tidigare. Den som tar hem hela mästerskapet vinner 6,3 miljoner kronor, men oavsett om Larsson vinner eller inte får han en check på 95 000 kronor – bara för att närvara.

Man skulle kunna tro att det är svårt att kasta pil med 5000 skrikande fans framför scen, men det tycker inte Larsson.

– När det är så mycket folk blir ljudet som en vägg bakom en. Är det bara 500 personer så hör man nästan vad de skriker. Men när det är så många blir det som att stå på tunnelbanan. Det som är jobbigast är värmen, det blir sjukt varmt uppe på scenen, säger han till Aftonbladet.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN