Svensk konflikt om skidorna: "Fel väg att gå"

Svensk konflikt om skidorna: "Fel väg att gå"

Frida Karlsson var inte nöjd med skidorna efter att Sverige fått nöja sig med ett brons i torsdagens VM-stafett.

Christine Olsson/TT
De svenska åkarna klagade på dåliga skidor efter guldmissen.
Vallachefen Petter Myhlback menade att skidorna var bra.
Det var, kort sagt, spänt i intervjuzonen efter VM-stafetten.
– Petter har kanske åkt på mina skidor också... Jag vet inte, säger Frida Karlsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Vi vann en bronsmedalj", sade förstasträckans Emma Ribom efter VM-stafetten i Planica, men ansiktsuttrycken och de korthuggna svaren från åkare, och vissa ledare, vittnade om något annat.

Att Sverige fick nöja sig med brons var en rejäl missräkning. Frida Karlsson tappade mycket tid på sin tredjesträcka och Norge fick en lucka som man sedan aldrig släppte taget om.

Efteråt sade flera av de svenska åkarna, mer eller mindre tydligt, att skidorna inte hade varit de bästa.

– Jag upplevde inte att jag hade jämbördigt material i dag. Jag märkte att jag inte kunde gå lika lätt som Ingvild (Flugstad Østberg), säger Frida Karlsson.

Förvåning hos åkarna

Karlsson och Ebba Andersson blev därför förvånade över att vallachefen Petter Myhlback i tv redan hade uttalat sig om att skidorna inte alls var dåliga.

– Jag vet inte om han har sett tv-bilderna när Ingvild verkligen går ifrån Frida. Det känns svårt att uttala sig om det innan han ens har pratat med oss. Det känns ju kanske lite fel väg att gå, säger Andersson.

– Jag vet inte om han har åkt på mina skidor i dag, säger Karlsson.

Myhlback kom själv senare till den skrivande pressen för att i princip upprepa det han tidigare hade sagt i Viaplays tv-sändningar.

Vallachefen tycktes inte heller sprudlande glad över att ställas till svars för guldmissen.

– Jag tror att skidorna har varit absolut så bra som vi har kunnat leverera ut i dag. Men att andra nationer eventuellt kan ha haft bättre skidor, eller att man har gjort bättre idrottsliga prestationer, säger Myhlback.

"Sjukt små marginaler"

Att guldmedaljören Norge och silvermedaljören Tyskland skulle ha haft klart bättre skidor än Sverige vill han inte kännas vid.

– Norge och Tyskland har inte klart bättre skidor. Det är så sjukt små marginaler, i en glidbacke som är hundra meter lång kanske det skiljer 30 centimeter, säger han.

– Men de har jättejättebra material i dag, det är inget att hymla om.

Att den svenske vallachefen uttalade sig, utan att ha hunnit prata med åkarna, kommenterar han själv så här:

– Det är en analys som jag gör när jag ser tv-bilder. I den bästa av världar ska vi prata tillsammans innan, men det finns inte tid till det. Jag tycker att det är svintråkigt att gå den här rundan (och bli intervjuad) när åkarna inte är nöjda och allt inte är på topp.

TT: Ändrar ni något till fredagens herrstafett på grund av hur det såg ut i dag?

– Verkligen inte.

FRÅN FÖRSTASIDAN