ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Supportrarna sågar hyllningen till Börje Salming – fel att hissa tröjan

11 feb, 2023 
Maja Slobodnik
Börje Salming i Brynäs på 1970-talet.
Brynäs kommer att hissa Börje Salmings tröja i samband med hyllningsmatchen ”Game for Börje”.
Det är ett beslut som mött hård kritik från klubbens supportrar.
Bland annat spekuleras det i ifall TV4 ligger bakom beslutet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Börje Salming tar emot NHL:s hederprisBrand logo
Börje Salming tar emot NHL:s hederpris

Det blev bara 81 matcher för Brynäs innan Börje Salming lämnade Sverige för spel i NHL. Under endast tre säsonger bar han Brynäs-tröjan med nummer 17, men trots det har klubben beslutat att hissa tröjan i hemarenan i Gävle.

Beslutet har inte gått obemärkt förbi – iallafall inte bland Brynäs-supportrar. Att ”17 Salming” ska hissas har stött på motstånd och sågas i sociala medier, rapporterar Aftonbladet.

”Han har gjort typ 80 matcher – varför ska han upp i taket?”.

”All heder åt Börje, men gör om och gör rätt”, skriver supportrar på sociala medier.

”17 Salming” ska hissas när Tre Kronor möter Toronto Maple Leafs

Förra året kom nya kriterier som förändrar premisserna för vilka typer av hyllningar Brynäs för göra. Bland annat innebär det att NHL-spelare som spelat i Brynäs – oavsett hur kort tid – kan han få sin tröja hissad.

Annons

"Undantag kan ske för spelare som spelat kortare tid i Brynäs IF och som tillbringat större delen av karriären i NHL. En sådan spelare ska tillhöra det absoluta toppskiktet i hockeyvärlden, som med sin karaktär och sitt uppträdande vunnit respekt och framgång.", skrev klubben på sin hemsida.

Klubben har beslutat att Börje Salming, som spelade 18 säsonger i NHL-laget Toronto Maple Leafs efter sin tid i Brynäs, faller in i kategorin.

Planen är att hissa ”17 Salming” under hyllningsmatchen ”Game for Börje” under lördagen när Tre Kronor möter Toronto Maple Leafs klockan 13.00 på hemmaplan i Gävle.

Salmings tröja har även hissats i Toronto och i hemstaden Kiruna.

Salmings tröja hissad i Kiruna.
Börje Salmings matchtröja från Kiruna AIF som är upphängd i taket i Matojärvi ishall.

Brynäs ordförande: ”Jag förstår att det väcker känslor”

Brynäs ordförande Bosse Johansson förstår kritiken, men står fast vid beslutet som fattats av styrelsen.

Annons

– Jag förstår att det väcker känslor, och det är viktiga saker med att hylla spelare. Jag har en respekt för att man kan ha olika uppfattningar. Vi hade ett rejält resonemang innan vi fattade beslut i styrelsen, säger han till Aftonbladet.

Börje Salmings gata.
Börje Salming har hedrats med en egen gata i Kiruna. Matojärvigatan där Salmings barndomshem ligger byter namn till Börje Salmings gata.

En del av kritiken som riktas mot beslutet är att klubbens supportrar inte fått vara delaktiga i beslutsfattandet. Bosse Johansson menar dock att besluten alltid fattas av styrelsen.

– Jag tror det är väldigt svårt att ha den typen av medlemsröstningar. Man måste välja en styrelse som man tror fattar så kloka beslut det går, och vi har fått mandatet att fatta de besluten, säger han.

Spekulationer om TV4:s inblandning

Det har även spekulerats om att TV4, som ska sända hyllningsmatchen, fått genom beslutet genom påtryckningar. Det menar ordföranden är helt absurt.

Annons

– Då blir man lite smått förbannad och ledsen som ordförande. Det är inte alls så saker går till här. Men man ska hålla sig för att komma med såna raljanta påståenden. Det måste jag säga.

Hänt Nyheter har sökt TV4 för en kommentar, men utan framgång.

Hyllning till Börje Salming.
Brynäs och Leksands spelare höll en tyst minut för Börje Salming inför SHL-matchen den 24 november 2022.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT/Ulf Palm/TT

Annons