Stolpe ut i fem raka mästerskap: "För jävligt"

Stolpe ut i fem raka mästerskap: "För jävligt"

Calle Halfvarsson och de andra svenska längdherrarna har haft stolpe ut hittills under skid-VM i Planica.

Christine Olsson/TT
Ett lopp återstår.
En sista chans att förhindra ännu en besvikelse.
50 avslutande kilometer står mellan de svenska längdherrarna och femte raka mästerskapet utan medalj.
– Någon av oss ska upp på pallen, säger Calle Halfvarsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På söndagen går skid-VM i Planica i mål och ännu består den svenska medaljtorkan på herrsidan. Fyra raka mästerskap utan pallplatser skulle inte bli ett femte, var det sagt. Men nu står vi ändå här inför den avslutande femmilen med faktumet att de blågula herrarna kammat noll på nytt.

Frustrationen hos de svenska åkarna och ledarna har varit tydlig. Det är bara att lyssna till landslagschefen Anders Byström, som efter sprintstafetten lät mer besviken över herrarnas femteplats än glad över damernas guld:

– Det är ju kul med ett guld till så klart. Men nu tänker man mest på killarna. Att de inte fick till det, sade Byström.

Nedstämd Burman

I Planica har Sveriges herrlag varit nära, men ändå fått nöja sig med fyra svidande femteplatser som bäst. Efter fredagens stafett var det gamnacke på alla de blågula åkarna. Men ingen verkar mer less än Jens Burman, som aldrig tagit medalj på ett stort mästerskap.

– Om man kunde beskriva det, det är för jävligt bara. Det hade varit väldigt roligt att få en medalj, men det lyckas inte. Vi är ju så jävla nära i flera mästerskap. Även på distans har vi börjat närma oss nu, så man tycker att det borde kunna få gå bra någon gång också, säger Burman.

Känslan av en missad medalj blir inte lättare att hantera, säger 28-åringen.

– Det blir ju bara värre och värre. Vi var riktigt nära i Oberstdorf (VM 2021), och sedan hade vi höga förhoppningar inför OS i fjol. Och där blev det också som att luften gick ur. Nu blir det bara dubbelt värre igen.

Riktigt bra form

Men skam den som ger upp. Söndagens femmil i klassisk stil bjuder på tungt motstånd i fem starka norrmän och en Iivo Niskanen, Finland, i storform. Men Burman, William Poromaa och Calle Halfvarsson har alla satt upp 50-kilometersloppet som den stora chansen att lyckas individuellt på det här mästerskapet.

Än finns det chans att fixa en svensk medalj.

– Vi har en femmil framför oss. Någon ska upp på pallen där, säger Calle Halfvarsson.

– Både jag och Wille är i riktigt bra form. Det kanske inte syntes på skejten i stafetten att jag är i bra form, men jag är i bra slag. Jag vet ju innerst inne att det går bättre på klassiskt.

Närmar sig

Samtliga är också överens om att det svenska herrlaget närmar sig fornstora dagar. I vinter har exempelvis både Halfvarsson och Poromaa tagit flera individuella pallplatser i världscupen.

– Det är gott mod i gänget och vi känner att vi går åt rätt håll, säger Johan Häggström.

– Vi har haft fler pallplatser på världscupen i år än på väldigt många år. Och med de här yngre som dyker upp, både på U23-VM och med Edvin (Anger) och de här, så finns det mycket energi i truppen både på sommaren och under vintern.

William Poromaa blev femma på båda de tidigare distansloppen i Planica (skiathlon och 10 kilometer). Nu har han medalj i sikte.

– Jag ska ge det ett ärligt försök. Det är den distansen som jag har sett alla mest fram emot. Vi har bra chans.

FRÅN FÖRSTASIDAN