Stenmark om Shiffrin: "Mycket bättre än jag var"

Stenmark om Shiffrin: "Mycket bättre än jag var"

Mikaela Shiffrin med sina färska VM-medaljer. I helgen fortsätter hon jakten på Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar i den alpina världscupen. Arkivbild.

Alessandro Trovati/AP/TT
Går det snabbt nog i Kvitfjell kan Mikaela Shiffrin såväl komma ikapp som förbi.
Något Ingemar Stenmark inte tycks ha något emot – han till och med välkomnar att amerikanskan slår hans långlivade rekord.
– Hon är mycket bättre än jag var. Det går inte ens att jämföra, säger Stenmark.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den svenske legendaren vann sin 86:e och sista seger i världscupen 1989, i Aspen, Colorado.

Sedan dess har han toppat listan över flest segrar.

Efter Shiffrins framfart i vinter är det med en sannolikhet gränsande till visshet bara en tidsfråga innan hon petar bort den 66-årige svensken från den toppnoteringen.

Shiffrin tog ett guld (storslalom) och två silver (super-G och slalom) vid alpina VM i Méribel nyligen. Om några dagar återstartar världscupen. I norska Kvittfjell står super-G (fredag och söndag) och störtlopp (lördag) på programmet.

"Hon har allt"

Shiffrin är uppe i 85 segrar, spridda på sportens alla grenar. Det är det som gör henne så stor, menar Stenmark.

– Hon har allt. Hon har bra fysisk styrka, hon har en bra teknik, ett starkt huvud. Jag tror att det är kombinationen av allt som gör henne så bra. Och jag är också imponerad av att hon kan åka bra både i slalom och i super-G och även i störtlopp, säger han till AP.

Och lägger till:

– Jag kunde aldrig ha blivit så bra i alla discipliner.

Stenmark tog samtliga sina segrar i slalom (40) och storslalom (46). Även Shiffrin är en utpräglad teknikåkare men har även lyckats vinna i super-G (5), störtlopp (3) och i kombination (1).

– För att bli en så bra skidåkare måste man älska att åka skidor, och hon har bra kontakt med snön, bra känsla. Hon kan anpassa sig till alla typer av olika snöförhållanden, säger Stenmark till AP.

Skulle Shiffrin gå bet i Kvittfjell ges nya chanser i rekordjakten om två veckor – i Åre av alla platser. Där väntar en en storslalom och en slalom 10–11 mars, dock inte med Ingemar Stenmark på plats.

– Nej, jag är inte där och det är tråkigt. Men jag kommer, förstås, att titta på tv. Det skulle vara lite konstigt för mig att åka till Åre för att fira Shiffrin när vi också har de svenska tjejerna där. Om det hade varit en annan plats skulle det vara lättare.

Kan nå 100 segrar

Åre är en speciell plats för Shiffrin. Där tog hon sin första seger i världscupen, i december 2012.

– Jag hörde att hon gillar Sverige, men hon kanske gillar Norge mer nu, eftersom hon har en norsk pojkvän (Aleksander Aamodt Kilde), säger Stenmark.

Han tror att hans facit på 86 segrar lär distanseras rejält av den 27-åriga amerikanskan.

– Jag tror att hon kan vinna mer än 100. Det beror på hur många år hon fortsätter.

Shiffrin var snabbast på onsdagens störtloppsträning, dryga halvsekunden före norskan Kajsa Vickhoff Lie.

FRÅN FÖRSTASIDAN