Skrällen: Denver till NBA-final – slog ut Lakers

Skrällen: Denver till NBA-final – slog ut Lakers

Denver Nuggets är vidare till NBA-final efter att ha slagit ut Los Angeles Lakers.

Mark J. Terrill/AP/TT
Det fjärde mötet i NBA-semifinalen mellan Los Angeles Lakers och Denver Nuggets blev en riktig nagelbitare.
Efter att ha varit i ledning under större delen av matchen förlorade till slut Lakers med snöpliga två poäng, 111–113, och Denver är i sin första NBA-final någonsin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var vinna eller försvinna som gällde för Los Angeles.

Lakers, som låg under med 0–3 i matcher i bäst av sju, tog snabbt ledningen och behöll den fram till mitten av tredje perioden. Det var däremot inte någon betryggande marginal som LeBron James och hans mannar skaffade sig – som mest ledde Lakers med 15 poäng.

Förbi i tredje

I mitten av tredje lyckades Denver kvittera och ta sig förbi.

Denver å sin sida tappade sedan inte greppet om matchen även om marginalerna nu var ännu mindre, det skiljde bara några få poäng matchen ut.

Med minuten kvar att spela kvitterade Lakers till 111–111 men Denver gjorde bara sekunderna efter det två till poäng.

Två timeouter i slutminuten och efter ett par missade skott från fixstjärnan LeBron James var till slut Lakers slutspelssaga över för den här gången. Slutresultatet skrivs 113–111 till Denver.

NBA:s meste poänggörare genom tiderna, LA Lakers LeBron James, gjorde 40 poäng, flest av alla. För Denver blev lagets serbiske gigant Nikola Jokic den som utmärkte sig mest med 30 poäng. Han lyckades även med en så kallad "trippel dubbel", det vill säga tvåsiffrigt i tre av fyra statistikkategorier, med 14 returer och 13 assist.

Första finalen

För Denver Nuggets väntar nu den första NBA-finalen någonsin – klubben har spelat i ligan i 47 år. Och det är inte vilket lag som helst som man har slagit ut på vägen dit. Los Angeles Lakers har tillsammans med Boston Celtics flest ligatitlar av alla – 17 stycken.

Och just Boston kan komma att bli nästa motstånd för Denver även om det just nu snarare ser ut som en final mot Miami Heat. Miami leder nämligen den andra semifinalserien mot Boston med 3–0. De möts nästa gång natten mot onsdag svensk tid.

FRÅN FÖRSTASIDAN