sport

Skidförbundets pengakris: ”Stor risk att budgeten spricker”

Frida Karlsson och Ebba Anderssons succé var kostsam för Svenska skidförbundet

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Kimmo Brandt/EPA/TT
Smakar det så kostar det.
Det blev svensksuccé under världscuppremiären i Ruka – fortsätter framgångarna under säsongen riskerar det att bli dyrt för förbundet.
– Det är stor risk att budgeten spricker, säger längdchefen Lars Öberg.
Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön
0:34

Efter reklamen: Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön

(0:34)

Slå på ljud

I samband med den nationella längdpremiären i Bruksvallarna, vilket fungerar som ett genrep inför världscuppremiären i Ruka, avslöjade Expressen hur den svenska bonusprislistan ser ut. Åkarna får en viss summa baserat på vilken pallplats de når upp på.

Vid seger betalar Svenska skidförbundet ut en bonus på 50 000 kronor, andraplatsen är värd 30 000 kronor och en bronsplats ger 20 000 kronor. Eftersom det gick så pass bra för svenskorna under premiärhelgen tvingades förbundet punga upp hela 240 000 kronor, för tre förstaplatser och tre andraplatser.

Lars Öberg: ”En angenäm fråga”

Det kan komma att bli väldigt kostsamt framöver om de svenska framgångarna fortsätter.

– Det måste jag lösa på något sätt. Det är ju ändå en angenäm fråga, säger Lars Öberg, som är Svenska skidförbundets längdchef, till Expressen.

Längdchefen Lars Öberg tog över rollen inför förra säsongen.

Längdchefen Lars Öberg tog över rollen inför förra säsongen.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Bäst gick det för Frida Karlsson och Ebba Andersson som tog varsin första- och andraplats. Det gav 80 000 kronor per person. Dessutom fick de 285 000 kronor var i prispengar från Internationella skidförbundet. Det klirrade alltså bra i Karlssons och Anderssons spargrisar under helgen, totalt drog de in 365 000 kronor var.

– Det är stor risk att budgeten spricker om det här fortsätter. Men det får den gärna göra, säger Lars Öberg.

Dahlqvist pikar förbundet

Även åkaren Maja Dahlqvist pratar med tidningen om förbundets prispengar. Liksom övriga åkare tar hon för givet att de löser utbetalningarna, även om det blir höga utgifter under vintern.

– Jag räknar med att de fixar det. Någon sponsor får väl hoppa in. Men vad hade de räknat med? Vad har de för budget egentligen?, säger hon och skrattar.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Kimmo Brandt/EPA/TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN