Ryttarstjärnans troliga val – avstår EM i sommar

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Malin Baryard Johnsson och Indiana avstår troligen EM i Milano senare i sommar. Arkivbild.Pontus Lundahl/TT
Inget ont om Milano men Paris lockar mer.
Därför avstår ryttarstjärnan Malin Baryard Johnsson med stor sannolikhet EM senare i sommar.
– OS nästa år är det stora målet och därför kanske EM inte blir aktuellt, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Baryard Johnsson har varit med i de flesta svenska mästerskapslag sedan debuten vid OS i Atlanta 1996. Den långa karriären har de senaste åren krönts med karriärens största framgångar – laggulden i OS i Tokyo 2021 och i VM i Herning 2022, båda gångerna i sadeln på stoet Indiana.

– Jag har inte tagit ett definitivt beslut än, men det lutar åt att det inte blir något EM utan en satsning mot OS. Det skulle vara kul att får göra ett OS till med henne, säger Baryard Johnsson.

EM avgörs i Milano i månadsskiftet augusti-september.

– Ett mästerskap kräver ännu litet mer än en vanlig tävling. Rider jag ett mästerskap måste jag fullfölja varje runda och är man lite ur form, vilket vi inte brukar vara, blir det inte bra.

– Man kan säga så här: Hon och jag behöver inget mästerskap i kroppen inför OS. Det kan vara bättre att stå över EM.

Fokus på GCT

Baryard Johnsson har de senaste säsongerna lagt fokus på penningstinna Global Champions League.

Annons

Förra året kvalificerade hon sig till superfinalen i Prag – där vinnare och de bästa tvåorna i deltävlingarna gör upp om de riktigt feta segercheckerna. Men något besök i Tjeckien blev det inte sedan stoet dragit på sig en lättare skada.

I våras kom ekipaget tvåa i Mexico City – toppnoteringen hittills efter de fem genomförda deltävlingarna. Landslagsstjärnans jämnhet gör att hon ligger trea i sammandraget inför helgens tävlingar i den gamla Olympiaborgen.

På Stockholms stadions tillfälligt utlagda fibersand jagar hon och Indiana i helgen första segern för säsongen,

"Får gärna hålla i sig"

– Hittills har det varit ett väldigt bra år och det får gärna hålla i sig. Det är väldigt roligt, säger Baryard Johnsson.

Baryard Johnsson står på 130,14 poäng och är hack i häl på tvåan, tysken Christian Kukuk som har samlat ihop 134,2. Nederländaren Maikel van der Vleuten, vinnare i Cannes senast, toppar på 175.

Annons

Varken Kukuk eller van der Vleuten kommer till Stockholm.

Världsettan Henrik von Eckermann fick till det hyggligt i både Miami Beach och i Madrid men saknar en fullträff.

I Stockholm trivs han – och han vill förstås överträffa förra årets andraplats i GP-hoppningen. Den regerande världsmästaren hade en superhelg 2022, med tre segrar och två andraplatser.

Rider King Edward

På King Edward tillhör han de främsta favoriterna när söndagens Grand prix avgörs.

Peder Fredricson, som trappat ned betydligt, gör säsongens första start på touren. Det starka svenska startfältet bjuder också på Wilma Hellström, 29-åringen som nådde världscupfinalen i Omaha, Nebraska, på enögda stoet Cicci. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har gnuggat ekipaget i flera nationshoppningar.

Svenskarna får tuff konkurrens. Startfältet bjuder på internationella storstjärnor som olympiske mästaren Ben Maher, OS-silvervinnaren Laura Kraut samt 2022 års Spruce Meadows- vinnare Daniel Deusser.

Annons