Rydströms svar på Reinfeldts VAR-utspel

Rydströms svar på Reinfeldts VAR-utspel

Malmö-tränaren Henrik Rydström känner inget behov av VAR. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
"VAR är vår framtid", konstaterade SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt.
Malmö FF-tränaren Henrik Rydström går emot och säger att han inte känner något behov av systemet.
– Det är ju ändå supportrarnas upplevelse av matchen som är superviktig, säger Rydström.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt uttalade sig i SVT under midsommarhelgen:

– För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar.

Kommentaren väckte starka reaktioner bland allsvenska fotbollssupportrar där många inte vill ha VAR.

Henrik Rydström, tränare i MFF, säger att han känner inget behov av VAR.

– Argumentationen är ju lite att domarna behöver det eller produkten fotbollen behöver det, men det är ju ändå supportrarnas upplevelse av matchen som är superviktig. Om majoriteten inte tycker det så måste man respektera det, men det är min personliga åsikt, säger Rydström.

"Tokig när det går emot mig"

Han säger att han har fått en “jäkla massa konstiga beslut emot sig” under åren som tränare, men det förändrar inte hans åsikt.

– Det är det som också är fotbollen, felbesluten och känslorna. Sedan är jag ju tokig när det går emot mig. Det man i sådana fall teknikmässigt borde ha är mållinjeteknologi, säger Rydström, samtidigt som han frågar sig hur många situationer det egentligen uppstår under en allsvensk säsong där tekniken ska avgöra huruvida bollen var inne eller inte.

Brännström: "Finns en risk"

AIK-tränaren Andreas Brännström har klart för sig vad han tycker om Reinfeldts uttalande.

– Jag tror så här: Det finns en risk att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) går in om ett år eller fem år och säger: "Ska ni tillhöra gemenskapen så ska de här sakerna finnas på plats." Jag tror att det kommer bli VAR i allsvenskan, förr eller senare. Men jag gillar att supportrarna är med och påverkar ligan.

Sedan tidigare är det känt att det finns ett stort motstånd mot VAR bland elitklubbarna. Bland annat har storklubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF årsmötesbeslut på att motverka införandet av VAR.

Beslut om införandet av systemet har skjutits upp eftersom Svenska fotbollförbundet ansåg att det behövs ytterligare analys och fördjupning kring hur videogranskningen skulle användas. VAR kan därför vara aktuellt först säsongen 2025.

FRÅN FÖRSTASIDAN