Rydström: "Christiansen är här nästan hela tiden"

Rydström: "Christiansen är här nästan hela tiden"

Malmö FF:s Anders Christiansen drabbades under våren av hjärtproblem och spelar inte mer denna säsong, men är tillbaka i miljön kring laget. Arkivbild.

Anders Bjurö/TT
Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen – som har tvingats ställa in säsongen på grund av hjärtproblem – är tillbaka i fotbollsmiljön.
Det betyder mycket för både laget och dansken själv, tror tränaren Henrik Rydström.
– Det finns någon form av själslig läkningsprocess för honom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Henrik Rydström och Malmö FF-spelare träffar journalister inför lördagens allsvenska omstart hemma mot Sirius knallar Anders Christiansen plötsligt igenom pressrummet på stadion i Malmö.

– Han är här nästan hela tiden, säger Henrik Rydström.

Det var den 24 maj som MFF:s lagkapten tvingades avbryta en träning – bara några dagar innan toppmötet med Elfsborg – efter att han känt sig yr och illamående. En vecka senare kom beskedet att 33-åringen drabbats av hjärtproblem. En sorts pacemaker (ICD-dosa) har opererats in och Christiansen missar resten av säsongen.

"Kvar sin aura"

Redan innan det allsvenska sommaruppehållet var Christiansen tillbaka på stadion, vilket ger en trygghet för laget, säger Rydström.

– Nu har inte ni sett hur han är i vår grupp, men han har ett självklart sätt. Det är inte alla som kan vara kapten och en superviktig spelare, sedan inte få spela och ändå ha kvar sin aura. Men han har ju det. Han ger laget en ännu större tro, säger Henrik Rydström.

Det handlar även om det mänskliga – att Christiansen bara är på plats.

– Det var stor oro i gruppen kring Elfsborgsmatchen. När man nu får se honom varje dag, även om han tjatar jäkligt mycket, är det gött, säger Rydström med ett leende.

– Jag pratar mer med honom nu än innan, vilket är kul. Vi pratar massa fotboll. Han är fortfarande en viktig spelare och människa för oss.

"Själslig läkningsprocess"

MFF-tränaren har sagt till Christiansen att han vill ha honom på plats så mycket som möjligt och att han är en del av laget, men Rydström ville inte pressa honom för mycket.

– Jag vet också att det finns någon form av själslig läkningsprocess för honom, för det var ju en stor besvikelse för honom att inte kunna vara med resten av året. Men jag tror också att vara här och vara en del hjälper den läkningen.

Den dagliga kontakten mellan Rydström och Christiansen har den senaste tiden ökat.

– Jag pratar mer med honom nu än innan, vilket är kul. Där vi pratar massa fotboll. Han är fortfarande en viktig spelare och människa för oss, säger Rydström.

Serieledaren MFF tar på lördag emot Sirius i den allsvenska återstarten.

FRÅN FÖRSTASIDAN