Ryder Cup-kaptenen synar Åberg: "Passar perfekt"

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ludvig Åberg spelar i Detroit den här veckan. Arkivbild.
Ludvig Åberg har fått en flygande start på proffskarriären. I veckans tävling synas svensken från nära håll av Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald.
– Åberg kommer bli en riktig jäkla storstjärna. Frågan är om han får spela Ryder Cup redan i år eller först om två år, säger Viaplays golfkommentator Johan Ryström.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit en turbulent tid i herrgolfvärlden sedan Ryder Cup senast spelades i Wisconsin hösten 2021. Fem av spelarna i Europas lag då har tagit klivet över till LIV-touren, precis som Henrik Stenson också gjorde med följden att han blev av med kaptensjobbet inför årets Ryder Cup.

Nu är Luke Donald kapten i stället. Och det är knappast en slump att engelsmannen och Ludvig Åberg har hamnat i samma treboll under de två första dagarnas spel i PGA-tourtävlingen i Detroit. Ju närmare Ryder Cup kommer, desto vanligare är det att kaptenen paras ihop med aktuella spelare. Och med tre månader kvar till Ryder Cup i Rom får Donald under 36 hål möjlighet att bekanta sig lite bättre med det 23-åriga stjärnskottet från Eslöv.

– Det har varit mycket prat om "Ludde" Åberg sedan han fick PGA-tourkortet, så det är väl ganska naturligt. Jag har alltid sagt i våra sändningar att årets Ryder Cup får bli en liten inkörsport för de yngre och lite oerfarna spelarna i Europa, säger Johan Ryström, 59-åringen som blev kommentator efter sin egen proffskarriär på Europatouren.

Annons

Skrev golfhistoria

Det har bara gått en månad sedan Texas Tech-studenten Åberg avslutade amatörkarriären som etta på PGA-tourens universitetsrankning och blev historisk när han fick möjlighet att gå raka vägen till världens bästa golftour.

Där har Åberg i sina två första tävlingar slutat 25:a och 24:a efter imponerande spel, inte minst från tee.

– Han har gjort det otroligt bra. Hans sving ser helt fantastisk ut och det ska bli jättekul och spännande att fortsätta följa honom. Frågan är om han får spela Ryder Cup redan i år eller först om två år. Så ser jag på det, säger Johan Ryström.

Att LIV-spelarna inte får vara med, trots att de olika tourerna nu har rökt fredspipa, är en anledning till den ovanligt klena europeiska konkurrensen i år. Bakom ett gäng givna namn – som Jon Rahm, Rory McIlroy, Viktor Hovland med flera – är det ganska öppet om de sista platserna i tolvmannalaget.

Ryström tror därför på hyfsat stora möjligheter för Åberg att få chansen redan i Rom, i ett lag som kommer vara mer nederlagstippat än vanligt om man dessutom väger in USA:s 19–9-kross för två år sedan.

Annons

– Om han kan fortsätta spela så bra på PGA-touren som han gör, och kanske får till någon riktig topp, så tror jag att han kan vara med. De unga som kommer ut är så jäkla orädda nuförtiden, så det är inte alls fel att släppa in nya namn. Då passar Ludvig Åberg alldeles perfekt, säger Ryström.

"Lite tidigt kanske"

Ludvig Åberg är uttagningsbar i Europas lag i egenskap av "affiliate member" på DP World Tour (tidigare Europatouren). Inför proffsdebuten för några veckor sedan pratade han med TT om Ryder Cup-spekulationerna:

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. I mina öron känns det lite tidigt kanske. Men absolut, jag förstår ju ändå resonemanget. Skulle jag ha en bra sommar så... Och det är klart att Ryder Cup, vare sig du är europé eller amerikan, är något som varje spelare drömmer om. Det står någonstans på min "bucket list" att få spela en Ryder Cup. Men nu är fokus på de första veckorna på PGA-touren. Jag får försöka spela så bra golf som möjligt och så får vi ser var det landar, sade Åberg då.

Drömmen kommer närmare om han lyckas imponera på Luke Donald den här veckan.

Annons