Profilen njuter på Listerlandet: "Härliga karaktärer"

Profilen njuter på Listerlandet: "Härliga karaktärer"

Tom Pettersson (mitten) är tillbaka i allsvenskan. Arkivbild. Profilen njuter på Listerlandet: "Härliga karaktärer"

Johan Nilsson/TT
Nära havet vill jag bo, sjöng Ulf Lundell.
Tom Pettersson, själv vass med gitarren, verkar ha hamnat på rätt plats.
På Strandvallen i Hällevik.
– Det tar en kvart dit. Rätt ut på landet mot havet, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mjällby ligger trea i allsvenskan efter tre omgångar och om en månad väntar cupfinal hemma mot Häcken. Mittbacken valde uppenbarligen rätt klubb när han bestämde sig för att flytta hem till allsvenskan.

Och då långt mer än bara sportsligt.

De små saker som skänker livet njutning ska inte föraktas. Pettersson uppskattar de dagliga resorna från bostaden i Sölvesborg ut på Listerlandet.

– Det är underbart. Det ligger fint. Udda. Avskilt. Lugnt och stilla vid havet. Och det är härliga karaktärer till människor överallt. Precis som det ska vara.

"Det är såna man älskar"

TT: Karaktärer?

– De finns i alla mindre klubbar. Människor som varit där i hela sitt liv, som jobbat åt föreningen och känner otroligt starkt för klubben. Det är såna man älskar. Klubben betyder allt för dem och de gör allt för den utan att få någon större lönecheck eller uppmärksamhet, säger Pettersson.

TT: Det andas fotbollskultur?

– Det är något man älskar och som jag upplevt mycket. Man glömmer bort att även de här mindre lagen har väldigt många supportrar och väldigt många som bryr sig och lever sitt liv efter den lokala fotbollsklubben.

Karriärens tidiga år i Åtvidaberg lärde Tom Pettersson att uppskatta de värden som finns i mindre klubb i en liten ort. Det spelade in när han tackade ja till Mjällbys erbjudande.

Gemytlig gemenskap

– Den gemytliga gemenskapen. Det är andra grejor som gäller när man inte har samma förutsättningar som i de större klubbarna. Det går inte att få samma, dyra värvningar. Det blir något annat i stället.

– Det är också lite andra grejor att ta hänsyn nuförtiden. Min fru (Johanna Almgren) är fotbollstränare, vi har har två barn. Det gäller att hitta stabilitet och få allt på plats i livet. När Mjällby erbjöd ett tvåårskontrakt var det en stor grej som kanske inte hade varit det för tio år sedan.

Tränaren Anders Torstensson jobbar med en till stora delar ny trupp, en blandning av yngre spelare och sådana som varit med ett tag. Pettersson, 33, tillhör den senare kategorin.

Med det följer också ett större ansvar.

– Förhoppningsvis kan man bidra med ett lugn och med erfarenhet. Jag försöker ge tips till andra spelare om saker de kanske kan göra bättre. Eller att bara sätta sig vid någon och fråga hur denne mår. Det kan betyda mer än att ge tips på planen. Att försöka se vilka som bara behöver en liten klapp på axeln. Att sätta sig ned och fråga hur någon mår kan göra underverk ibland.

FRÅN FÖRSTASIDAN