sportsnackisar

Parastjärnan Ebba Årsjö slutar med störtlopp: ”Gråter efter varje lopp”

Ebba Årsjö gråter efter kraschen under OS i Kina.

FOTO: Instagram/TT
Alpina skidåkaren Ebba Årsjö slutar med störtlopp.
Hon hoppas att beslutet kommer att förlänga hennes karriär.
– Jag kan knappt genomföra loppen på grund av smärtan och jag gråter efter varje åk, säger 21-åringen.
Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön
0:34

Efter reklamen: Skidåkare räddar livet på kvinna som är fast under snön

(0:34)

Slå på ljud

Den alpina paraidrottaren Ebba Årsjö, 21, slog igenom stort efter sina framgångar på paralympics i Kina förra vintern. Med sig hem fick hon två guldmedaljer och ett brons och under sin debutsäsong 2020 tog hon hem hela fem segrar under världscupen.

Nu berättar skidstjärnan att hon tvingas välja bort störtlopp inför kommande säsong.

– Jag kan knappt genomföra loppen på grund av smärtan och jag gråter efter varje åk och då är hela dagen förstörd och oftast hela veckan också, säger Ebba Årsjö till Dagens Nyheter.

Blev paraåkare 2019 när smärtan blev för påtaglig

Årsjö föddes med Klippel-Trenaunays syndrom, vilket gör att hon har nedsatt funktion i sitt högra ben. Sjukdomen kännetecknas av hudförändringar som ser ut som portvinsfläckar och förändringar i skelett, blodkärl eller i lymfkärlssystemet.

Under hela sin uppväxt dolde Årsjö sin sjukdom och tränade med Sveriges aplina ungdomselit, men vid 17-årsålder blev den nedsatta styrkan i högerbenet för märkbar. 2019 blev hon inklassad som paraåkare.

Ebba Årsjö på prispallen under paralymics i Kina.

Ebba Årsjö har en lång meritlista med bland annat två VM-guld och elva världscupsegrar.

FOTO: Instagram

21-åringen har därefter tävlat i klassen LW4 där åkare med funktionsnedsättning i ett ben och åkare som saknar ben under knäet åker på två skidor.

”Jag missar ännu fler chanser att ta medalj”

Årsjö berättar för Dagens Nyheter om det tuffa beslutet att sluta med störtlopp. Trots att det var ett svårt beslut att fatta tror hon att hon gör sig själv en tjänst i det långa loppet.

– Det är surt för jag tycker att störtlopp är kul och jag är inte rädd för farten och jag missar ännu fler chanser att ta medalj, men det är inte rimligt.

Smärtan som det påfrestande störloppet har på 21-åringens kropp har blivit för stor och Årsjö hoppas att beslutet ska förlänga hennes skidkarriär.

Ebba Årsjö tar emot Victoriapriset i somras.

Ebba Årsjö blev den första paralympiern att tilldelas Victoriapriset.

FOTO: Instagram/Suvad Mrkonjiv/Bildbyrån

Dolde länge sitt udda ben – hyllades efter avslöjande bilden

I somras fick parasportaren träffa kungafamiljen och ta emot Victoriapriset som delas ut till imponerande idrottare. Hon blev den första paralympiern att ta emot priset.

Det var inte länge sedan som Ebba Årsjö blev bekväm med att visa upp sitt högerben och hon berättade för Aftonbladet i samband med prisutdelningen att det betyder mycket att en paralympier fick priset.

– Det är sjukt viktigt. Precis som det ska vara. Det är inga konstigheter, i Sverige kan man kolla på vem som tagit flest medaljer och inte om det är OS eller Paralympics, säger hon.

21-åringen väckte stor uppmärksamhet när hon i juni samlade mot och visade upp sin annorlunda kropp på Instagram. Klädd i en bikini står Årsjö på en balkong på Mallorca och visar upp de vinröda fläckarna och de utbuktande blodådrorna som täcker hennes ben.

I kommentarerna väller det in kärlek från följarna.

”Sjukt stort gjort!”, skriver en.

”Du är grym!”, peppar en annan.

FOTO: Instagram/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN