Odermatt VM-kung – firade med familjen

Odermatt VM-kung – firade med familjen

Schweizaren Marco Odermatt firar segern i storslalomen, hans andra guld i alpina VM.

Pontus Lundahl/TT
Alpine VM-kungen?

Helt klart schweizaren Marco Odermatt. Världscupens suverän visade nerver av stål.

Igen.

Till störtloppsguldet kan han lägga det i storslalomen i Courchevel.

– Det är underbart. Så många tillresta fans och familjemedlemmar. Tack ska ni ha, säger schweizaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Delad glädje är dubbel glädje, sägs det. Landsmannen Loïc Meillard fick till ett pangåk (det snabbaste av alla) i den isiga, svårbemästrade L'Eclipse-pisten, en del av det bergsmassiv som vakar över den lilla orten Le Praz på närmare 1 300 meters höjd.

– När jag kom ned var jag tvungen att räkna lite och så såg jag att det var två medaljer till oss. Det var inget jag hade räknat med, säger Odermatt.

Meillard gladde sig åt ledningen och en säkrad medalj när det var dags för Odermatt att ge sig ut som näst siste man.

Det var långt från det perfekta åket han fick till, men Odermatt hittade såväl linje, som fart som balans i hur mycket han vågade fresta sin kapacitet på det hasardbetonande underlaget.

"Lite nervös"

Med en tid som toppade Meillards stoppsladdade Odermatt i målområdet. 32 hundradelar bättre garanterade silvermedaljen – men skulle det räcka även för en andra guldfest?

Österrikaren Marco Schwarz ledde efter det första åket med över en halv sekund tillgodo på Odermatt. Schwarz tappade nästan en sekund till Odermatt och hamnade åtta hundradelar bakom Meillard.

– Jag var lite nervös. Det är två år sedan jag var i ledningen och mitt åk... nej, det var rätt tufft, säger Schwarz.

– Men jag är ändå glad över bronset, säger han.

Odermatt, OS-mästaren i storslalom, har upplevt några av karriärens roligaste veckor. Han kom till VM utan att ha tagit en enda medalj – och nu är han dubbel världsmästare.

Misstag direkt

Mattias Rönngren, ende svenske deltagaren, bemästrade det tuffa underlaget imponerande starkt i det ytterst krävande första åket och kom ned med den 15:e bästa tiden.

– Backen är tuff här. Det händer mycket. Det är platt och det är terräng och det är brant och det är isigt. Det är många som tappar mer än de brukar göra. Det första åket kändes bra. Även om åkningen var rå så fick jag det att rinna hyfsat, säger han.

Möjligheten att slå sig in bland topp-10 fanns i det andra åket, men det, som det heter på vardagssvenska, sket sig i starten.

– Jag kom inte ur ur startgrinden rätt. Jag tror jag satte staven bak på skidan i starten och snubblade till, säger han.

"Känns lite tråkigt"

Rönngren, som den här säsongen gjort comeback efter en korsbandsskada, vinglade ut i banan och den fadäsen störde honom så till den grad att han kom av sig.

– Jag försökte hålla mig lugn, men det blev stressigt, mycket dålig åkning med misstag, tyvärr. Jag fick inte ihop det.

TT: Ditt helhetsintryck?

– Nu är jag lite less efter andra åket, men det första var bra och det var kul att vara med med en hyfsat bra placering. Men man vill ju få ihop båda, så just nu känns det lite tråkigt.

Rönngren slutade 21:a.

FRÅN FÖRSTASIDAN