Öberg osäker på formen efter tunga perioden

Öberg osäker på formen efter tunga perioden

Efter ett sjukdomsfyllt VM fortsätter Elvira Öberg jakten på segern i den totala världscupen. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Elvira Öbergs VM grusades till stora delar av sjukdom.
Nu är hon redo att tävla igen – men vet inte riktigt var hon står när skidskyttevärldscupen går in i ett avgörande skede.
– Jag känner mig ganska osäker på formen, säger hon inför fredagens sprint i Nove Mesto.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elvira Öberg jagar fransyskan Julia Simon i kampen om förstaplatsen i den totala världscupen. Den svenska stjärnan visade att hon prickat formen inför nyss avslutade VM i Oberhof med två tredjeplatser i de individuella loppen i Antholz i slutet av januari.

Sedan kom motgångarna.

Öberg kom till start i mixedstafetten i VM och i sprinten, men utan att få kliva upp på pallen.

Hon missade sedan jaktstarten och distansloppet på grund av halsont. Öberg var dock med i det damstafettlag som tog brons, men körde inga fler individuella lopp under VM.

– Det är klart att det var en otroligt tuff vecka på VM. Jag åkte dit och visste att jag hade medalj- eller guldchans i varenda lopp och så kunde jag knappt komma till start, säger Elvira Öberg på en digital pressträff.

"Mycket delade känslor"

I stället fick hon se på när storasyster Hanna Öberg blev mästerskapets drottning med två individuella guld och ett silver. Därtill knep Linn Persson både silver och brons individuellt.

– Det blev mycket känslor och mycket delade känslor. Det var en väldigt, väldigt tuff period, säger Elvira Öberg.

Ljuset i mörkret var att det inte delades ut några världscuppoäng under VM, något Elvira Öberg var kritisk till inför mästerskapet.

– Nu är jag väldigt tacksam att det inte räknades, säger hon med ett skratt.

– Det är också det som gör att jag känner mig väldigt motiverad nu.

Det positiva: Elvira Öberg har knappt hundra poäng upp till Julia Simon inför de avslutande världscupveckorna.

Det negativa: 24-åringen vet inte alls i vilket slag hon kommer att vara när hon står på startlinjen till fredagens sprint i Nove Mesto.

Tränat en vecka

– Jag har blivit av med ganska mycket träning den senaste tiden och det är långtifrån optimalt. Jag känner mig därför ännu en gång ganska osäker på formen, vilket är lite annorlunda då jag brukar kunna luta mig mot bra skidåkning. Nu vet jag inte alls hur den kommer att kännas, säger hon.

Efter VM fick hon vila i ytterligare några dagar då kroppen inte kändes helt hundra. Först förra fredagen kom hon igång med träningen på riktigt.

– Det var inte riktigt enligt plan. Vi hade sett fram emot 1,5–2 veckor med bra träning efter att jag blev sjuk, men det blev inte så. Det gör att jag känner mig ännu mer osäker på formen.

Däremot är det inget fel på motivationen.

– Det är klart att jag är taggad och ser verkligen fram emot att tävla de sista tre veckorna – det är det kanske inte alla som gör, säger Elvira Öberg.

FRÅN FÖRSTASIDAN