Öberg hittade glädjen – blev VM-drottning

Öberg hittade glädjen – blev VM-drottning

Hanna Öberg blev VM-drottning med två guld, ett silver och ett brons.

Anders Wiklund/TT
Det krävdes några dåliga tävlingsresultat och sjukdom för att Hanna Öberg skulle inse vad som fattats henne – tävlingsglädjen. Nu åker hon från Oberhof som skidskytte-VM:s drottning med fyra medaljer.

– Det betyder så himla mycket att jag hittat tillbaka till glädjen, säger hon med tårarna rinnande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hanna Öberg vann den avslutande masstarten i VM före norskan Ingrid Landmark Tandrevold och fransyskan Julia Simon. Därmed har hon tagit två guld, ett silver och ett brons i VM.

– Det hade jag inte kunnat tro (före VM), säger hon om medaljskörden.

Och hon trodde definitivt inte på det i julas och en bit in i januari när hon sjuk satt i tv-soffan och följde landslagskompisarna.

– Då var det frustrerande, det är först nu som jag inser vad som fattats mig. Jag hoppas verkligen att jag kan bibehålla det framöver. Det betyder så himla mycket att jag hittat tillbaka till glädjen, säger Öberg.

Inspirerad av killarna

Att hon lyckades ta sitt andra guld på söndagen säger hon beror på att hon kunde behålla fokus på sitt eget lopp.

– Jag hamnade efter i inledningen (två bom i de liggande skyttena). Men jag kan jobba mig in och ta in tid i spåret. Sen att skjuta fullt i stående är så klart helt avgörande. Men det var en kamp på sista varvet och det var en fantastisk upplevelse att få korsa mållinjen först.

Hon blev också inspirerad av guldet och silvret i herrloppet, till Sebastian Samuelsson och pojkvännen Martin Ponsiluoma, som hon kramade om innan inskjutningen.

– Det var fantastiskt att följa killarnas tävling och det gav mig extra motivation och inspiration inför vårt lopp, säger hon.

"Kan inte banga"

Om 1,5 vecka startar världscupsäsongen med tre tävlingsveckor, i Nove Mesto, Östersund och Lillehammer.

– Jag tror att det här betyder mycket för fortsättningen. Men först ska jag hem och landa med det här.

Allra först blir det medaljfirande på det svenska hotellet, då alla elva medaljerna ska firas – med champagne har Sebastian Samuelsson lovat.

– Då kan jag inte banga, säger Öberg med ett skratt.

FRÅN FÖRSTASIDAN