Nya ridbasen: "Inte nöjd med annat än en nollvision"

Nya ridbasen: "Inte nöjd med annat än en nollvision"

Sandra Ruuda, ny ordförande i Svenska ridsportförbundet.

Foto: Linda Himsel
Alla de goda värdena ska lyftas och spridas och sporten ska bli tillgänglig för fler.
Och så ska skiten mockas bort.
Sandra Ruuda duckar inte för att ta itu med ridsportens mörka sida – där sexuella trakasserier sker och en tystnadskultur råder.
– Vi har jättemycket kvar att göra. Jag är inte nöjd med något annat än en nollvision, säger ridsportförbundets nya ordförande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hon valdes i början av maj till förbundets första kvinna på posten. Hon tar över en organisation som bokstavligen rider på en framgångsvåg. Ryttare som Henrik von Eckermann och Peder Fredricson tillhör gruppen Sveriges största idrottsstjärnor.

Men parallellt med de vunna medaljerna vid de stora mästerskapen har ridsporten uppmärksammats för sexuella trakasserier och övergrepp och kritiserats för en utbredd tystnadskultur.

– Just nu sätter jag mig in i vad som gjorts och skapar mig en uppfattning om omfattningen. De här åren som jag inte varit förbundsaktiv har jag följt debatten och det som skrivits i medierna. Det har format min bild.

Totalt oacceptabelt

– Mitt vaccin mot tystnadskultur är att prata. Hur pratar vi om det? Med vem pratar vi om det? Allt som rör sexuella trakasserier och övergrepp är totalt oacceptabelt. Det är viktigt att man anmäler, både till polisen och till oss, så att vi får information och en uppfattning så att vi kan kartlägga riskmiljöer och förebygga och motverka en tystnadskultur, säger Sandra Ruuda.

TT: Vilket är ditt råd till den som utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp?

– Brott eller misstanken om brott är en fråga för polisen. Det ska man anmäla dit. Sedan är det bra att vi får veta om det är ridsportrelaterat för att vi ska kunna förebygga, öka kunskapen och ingripa. Vi måste våga agera, men agera på rätt sätt.

Ridsporten vill ha ett striktare regelverk där sporten kan bestämma vem som kan få ett förtroendeuppdrag eller licensierade uppdrag som tränare eller utbildare. Trygghet, hållbarhet och ungdomsinflytande är frågor som förbundet driver på helgens Riksidrottsmöte i Uppsala.

"Viktig vuxen"

– Vi håller på och tar fram en strategi för hur vi bättre förebygger och upptäcker och hur man som ledare ska göra för att vara en bra lyssnare om det kommer någon som har blivit utsatt.

– Där tror jag att man behöver någon som är nära och som man har förtroende för i den lokala miljön. Jag har själv varit en lokal ledare och även om det inte varit i såna här sammanhang vet jag betydelsen av att vara en viktig vuxen.

TT: Blir du en synlig, aktiv ordförande som gärna rör dig bland fotfolket och har örat mot rälsen?

– Det är viktigt att man visar i både ord och handling. Vi har våra två ponnys uppstallade på en ridskola. Det är en miljö som många andra har. Där lär man sig samarbete, vi är på träningar och tävlingar. Då är man mamma, tränare, medlem och hästskötare. Jag trivs att vara där.

Får energi i stallet

Färska rapporter visar att allt fler unga mår dåligt. En gammal kunskap är att umgänge med djur har en helande effekt.

TT: Kan ridsporten göra mer på det området?

– Absolut. Hästar får människor att må bra och det finns flera aspekter på det.

Sandra Ruuda har egen erfarenhet.

– Att få komma till stallet och börja mocka efter en tuff dag på jobbet är min nedvarvning och det som gör att jag håller. Det är där jag får ro, återhämtar mig och reflekterar. Det är ingen belastning utan en njutning.

– Den härliga miljön har vi ibland svårt att kommunicera. Om det är något jag vill göra är det att synliggöra alla våra goda värden. Gör vi det kommer fler att upptäcka oss och det finns plats för fler.

FRÅN FÖRSTASIDAN