Nya Raymond-poäng när Tre Kronor vann genrep

Nya Raymond-poäng när Tre Kronor vann genrep

21-årige Lucas Raymond imponerar inför VM. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
Tre Kronor genrepade med en 4–3-seger mot Finland efter förlängning. Än en gång visade Lucas Raymond hur viktig han kan bli i VM.
– Han är en absolut nyckelspelare för oss, säger förbundskapten Sam Hallam till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mycket har handlat om Detroitproffset Lucas Raymond i Czech Hockey Games, genrepsturneringen inför VM i Tammerfors och Riga.

Den 21-årige forwarden inledde med att göra två av de svenska målen i 3–0-mötet med Schweiz i Göteborg i torsdags och spädde på med en fullträff och en assist i lördagens 3–4-förlust mot Tjeckien i Brno.

Mot Finland blev Raymond visserligen mållös, men hans förarbete till Tre Kronors 2–1-mål var en matchens främsta delikatesser. Göteborgaren fintade bort ett par finländare rejält innan han med en backhandpassning serverade Henrik Tömmernes mer eller mindre öppet mål.

Beröm till Raymond

Finland vände till 3–2-ledning, efter ett par onödiga svenska misstag, men när Tre Kronor fick chans att spela powerplay i slutminuterna kom kvitteringen. Lucas Raymond var inblandad igen när han hittade Oscar Lindberg, som i sin tur passade Fabian Zetterlund som nöp till och satte 3–3 efter blågult klapp-klappspel.

– Vi har precis som i går en jäkligt bra "push" (i slutet), säger Hallam till SVT.

Han hyllade Raymond för sina insatser, i spel fem mot fem men inte minst i numerärt överläge.

– Framför allt i de här täta och jämna matcherna är det väldigt skönt som lag att veta att får vi ett läge eller två, så är vi livsfarliga och kan avgöra en match på det. Där är Lucas en jätteviktig faktor för oss såklart, och det har han visat från första dagen han klev in, säger Hallam.

"Får slita"

Det var ingen fläckfri blågul insats som avslutade genrepsturneringen, men förbundskapten var nöjd med hur laget hanterade utmaningarna. Finland började bäst både i första och andra perioden och satte Sverige under press.

– Vi får slita för att hålla oss levande i matchen, konstaterar Hallam.

Men Sverige, med Jesper Wallstedt mellan stolparna den här gången, jobbade sig in i matchen och fick också sista ordet i Brno när Pär Lindholm till slut avgjorde i förlängningen.

Sverige slutade därmed tvåa i Czech Hockey Games bakom Schweiz, som tog hem turneringen efter 3–2-seger mot hemmanationen Tjeckien på söndagen.

Tre Kronor inleder VM-spelet i Tammerfors mot Tyskland på fredag.

FRÅN FÖRSTASIDAN