Norska förbundsbasen nobbad av Uefa

Norska förbundsbasen nobbad av Uefa

Lise Klaveness vid Uefas kongress i Lissabon.

Stian Johnsen/NTB/TT
Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness blev inte invald i styrelsen i Europeiska fotbollsförbundet Uefa.
"Kampanjen har i sig bidragit till en förändring", säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Klaveness var den enda kvinnan att kandidera till de sju lediga posterna. Hon var själv inte optimistisk inför valet, som gjordes under kongressen i Lissabon, med tanke på att flera andra nordiska fotbollsordföranden redan sitter i Uefas styrelse, eller ställde upp i valet.

"Vi gick in i det här väl medvetna om att det skulle bli svårt att bli invald. Jag har haft personliga samtal med ett 50-tal fotbollsordföranden i Europa de senaste veckorna. Det har varit många svåra, många fina, många lärorika samtal som jag inte velat vara utan", säger Klaveness i ett pressmeddelande.

"Jag kände stort ansvar för att ställa upp i valet som historiens första kvinnliga förbundsordförande. Kampanjen har i sig bidragit till en förändring".

I Uefa finns en dedikerad styrelseplats för en kvinna, men Klaveness kandiderade till en av de övriga platserna. Klaveness fick 18 av 55 röster, näst minst antal av alla kandidater.

41-åringen skrev historia när hon i början av mars förra året blev första kvinnliga ordföranden i norska fotbollsförbundets 120-åriga historia. Omgående gjorde hon sig ett namn i fotbollsvärlden.

Blott några veckor in på posten ställde hon sig i talarstolen på Internationella fotbollsförbundets kongress och riktade skarp kritik mot Fifa och VM i Qatar.

Som väntat valdes Aleksander Ceferin om som ordförande för en tredje period. Den 55-årige slovenske juristen valdes till Uefa-bas 2016 och är nu vald att leda fotbollsorganisationen till 2027.

Ceferin valdes enhälligt vid Uefa-kongressen i Lissabon.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt antal styrelseposter som skulle väljas. Därför har en mening strukits.

FRÅN FÖRSTASIDAN