Nesligt självmål fällde Djurgården

Nesligt självmål fällde Djurgården

Matilda Plan, till höger, hade oturen att nicka in bollen i eget mål när Djurgården förlorade hemma mot Piteå (0–2) på tisdagen. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT
Djurgårdens Matilda Plan nickade kontrollerat hem bollen till säkerhet – trodde hon.
Men Elvira Björklund hade lämnat sin plats mellan stolparna.
Det snöpliga självmålet blev spiken i kistan när Piteå vann med 2–0 på bortaplan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter att veteranen Hedvig Lindahl tvingats till en knäoperation står Djurgården med en ensam målvakt i A-truppen. För oprövade Elvira Björklund, 19, blev visserligen första matchen från start (2–1 mot Rosengård) en succé.

Men därefter har det gått tyngre i den damallsvenska fotbollen, och tisdagens förlust hemma mot Piteå – Djurgårdens fjärde raka utan seger – lär ha smärtat extra för den unga målvakten.

Missförstånd avgjorde

Efter att Anam Imo gett Piteå ledningen genom att smälla in 1–0 i den 14:e minuten var det en jämn tillställning på Stockholms stadion.

I den 53:e minuten avgjorde dock gästerna mötet – utan att själva behöva lyfta ett finger.

En till synes ofarlig höjdboll mot Djurgårdens straffområde togs om hand av Matilda Plan. Men nicken hem till Elvira Björklund blev ödesdiger, eftersom målvakten rusat ut för att plocka ner långbollen.

Djurgårdsduon kunde bara snopet se på när missförståndet ledde till ett praktfull självmål.

Lagkaptenen Tilde Lindwall tycker dock att det är långt mer än bara det oturliga 0–2-målet som inte fungerade mot Piteå.

Skuggar topplagen

– Det känns inte alls bra. Det känns inte som att vi kommer in i matchen över huvud taget, vi får jobba otroligt hårt i försvarsspelet och när vi väl får tag i bollen gör vi alldeles för enkla misstag, säger Lindwall till Viaplay.

– Jag tycker att vi har kvaliteterna för att vinna den här matchen men vi lyckas inte.

Piteå har desto mer att glädjas åt. Segern var norrbottningarnas fjärde raka och laget är fortfarande ensamt om att inte ha förlorat en match den här säsongen. De tre poängen gör att Piteå återtar tredjeplatsen från Kristianstad. Endast en poäng skiljer upp till serieledande Hammarby.

– Vi är väldigt bra just nu. Vi har fått det att stämma. Det är bara att rulla på, så det känns jättebra, säger Piteås Ronja Aronsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN