Mitt under VM-succén – landslagschefen förlänger

Mitt under VM-succén – landslagschefen förlänger

Landslagschef Anders Byström på en pressträff med skidlandslaget under skid-VM i Planica.

Christine Olsson/TT
Sveriges gör succé på skid-VM under Anders Byströms ledning.
Nu har han förlängt sitt kontrakt över tre nya mästerskap.
– Det här är ett drömjobb, säger landslagschefen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Byström själv försökte hålla nyheten hemlig, men för Dagens Nyheter avslöjade längdchefen Lars Öberg att kontraktet förlängts redan före årsskiftet.

Då var det inte mycket att dölja längre.

– Jag visste inte om vi skulle gå ut med det, så jag visste inte om jag fick säga det helt enkelt, men nu sade Öberg det och då är det sant, säger Byström.

Turbulent tid

Under skid-VM i Planica är det lätt att förstå varför. Sverige gör stor succé, framför allt på damsidan, och redan nu har det blivit tre guld och totalt åtta medaljer vilket markerar den bästa blågula VM-insatsen genom tiderna.

Anders Byströms nya kontrakt sträcker sig över skid-VM i Falun 2027.

– Det känns jättebra såklart, att få fortsätta i fyra år till. Det tyder ändå på att jag har gjort ett hyfsat jobb, så det är kul, säger Byström.

När Byström tog över för tre år sedan var det efter en tid av stor turbulens i det svenska längdlandslaget. Hans främsta uppgift har varit att skapa lugn och ro i organisationen, och han har kommit en bra bit på vägen.

– Det skulle inte funka att ta så här många medaljer om inte det runtom funkar. Jag är glad att vi har fått till ett team som jobbar hårt ihop. Och framför allt att man trivs bra med dem som man jobbar med, annars skulle det inte vara aktuellt att fortsätta.

– Men det är en lång process som inte är färdig än. Det är därför som tre år är lite kort, man behöver längre tid på sig för att jobba igenom alla detaljer. Vi är inte färdiga.

"Tre häftiga mästerskap"

VM i Planica är inte över, men Byström tar sig ändå tid att blicka mot det som väntar de närmsta åren: VM i Trondheim 2025, OS i Milano och Cortina 2026 – och hemma-VM i Falun 2027.

– Det är tre riktigt, riktigt häftiga mästerskap.

FRÅN FÖRSTASIDAN