Lundqvist dansar vidare – Frölunda semifinalklart

Lundqvist dansar vidare – Frölunda semifinalklart

Frölunda är klart för semifinal.

Tommy Pedersen/TT
Joel Lundqvists sista ishockeyresa fortsätter.
Frölunda vann den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Färjestad, 3–1.
– Helt underbart att hålla drömmen vid liv, säger lagkaptenen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Joel Lundqvist gör sitt 17:e och sista SM-slutspel.

Han har gjort 169 matcher och 85 poäng, 34 mål och 51 assist, där allt avgörs i svensk ishockey.

Och det kommer mera.

Frölunda och dess 41-åriga kapten överlevde den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Färjestad, 3–1 (2–0, 0–1, 1–0), och spelar semifinal mot seriesegraren Växjö med start på fredag.

Det gråsprängda skägget vittnar om en lång karriär men de glittrande ögonen visar att glädjen och viljan att nå ännu lite längre fortfarande finns där.

– Ouff, shit. Det var mycket att hantera i dag, känslomässigt. Det kändes att slutet fanns runt hörnet samtidigt som det kunde vara mycket kvar, säger Joel Lundqvist.

Lundqvist: "Vore konstigt"

Tidigare har all fokus varit på nästa skär, nästa tekning, nästa tackling men när allt stod på spel kröp sig tankarna på.

– Det blir så laddat i match sju. Vinner man är man i semi men om man torskar är det slut. Det vore konstigt om man inte kände något inför det. Jag var spänd i dag. Kontrasterna är så stora, säger Lundqvist.

Avancemanget till semifinal innebar att Lundqvist för första gången i sitt sista slutspel unnade sig att njuta lite grann.

– När man går vidare från en serie får man ändå hurra lite. Alla vet att vi inte är framme än men vi får njuta på vägen hem och börja tänka på Växjö i morgon.

Lundqvist tror på goda chanser att nå SM-finalen.

– Det är vidöppet. Växjö vann ju serien och är väl favoriter men vi känner oss starka. Vi har fått en skjuts av spelarna som har kommit tillbaka (från skada), säger Joel Lundqvist.

Stor respekt

Frölundas veteran kunde också glädja sig åt lovord från motståndarna och särskilt Linus Johansson, som hellre pratade om sin kaptenskollega än om förlusten.

Efter matchen kramade Johansson om Lundqvist och berättade om sin respekt för veteranen.

– Han har inspirerat mig sjukt mycket, hur man ska vara som ledare. Han är inte bäst på att dribbla eller skjuta men han har något som gör att hans lag blir bra. Jag har mer respekt för honom än för en världsspelare, säger Linus Johansson.

Färjestad fick tillbaka sin stjärnback Theodor Lennström efter att han missat fyra matcher.

Det hjälpte inte.

– Det har varit tufft att inte spela. Jag var inte 100 procent formmässigt och är inte nöjd med min prestation. Det känns som om vi har svikit fansen och oss själva, säger Lennström, som nu lämnar klubben.

– Jag har älskat att spela i det här laget och den här föreningen och det är tungt att åka ut på det här sättet, säger Lennström.

Borg avgjorde

Frölunda fick en drömstart i match sju och ledde med 2–0 efter lite mer än sex minuter.

Färjestad kämpade sig tillbaka i matchen i den andra perioden men när Erik Borgs slumpskott efter 4.10 i tredje perioden passerade Färjestads målvakt Matt Tomkins till 3–1 blev hemmalagets uppförsbacke för brant.

– Det är mitt första slutspel så jag har inget att jämföra med men det är fantastiska dagar, härliga stunder och gåshud. Resan är inte över, säger Erik Borg.

FRÅN FÖRSTASIDAN