lsak: "Något jag vill ändra på"

lsak: "Något jag vill ändra på"

Alexander Isak.

Jonas Ekströmer/TT
Drömmål mot Brentford, en fantastisk dribblingsrajd mot Everton och älskad av klubbens supportrar.
Alexander Isaks genombrott i Newcastle under våren gav eko i Premier League.
Nu vill han börja leverera i landslaget igen.
– Det är klart att man som anfallare tänker på att man inte gör mål, säger Isak.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

12 oktober 2021. VM-kval mot Grekland inför 47 000 åskådare på Friends arena. Alexander Isak fixade en straff som Emil Forsberg slog in och stod sedan för ett tekniskt elegant nummer när han skickade in 2–0.

– Han var bäst på arenan i hård konkurrens med publiken, sade förbundskapten Janne Andersson.

Där och då levde hoppet om ett VM-slutspel i Qatar – och det i allra högsta grad. Sedan kom förlusterna mot Georgien och Spanien och playofförlusten mot Polen i mars 2022.

Nio matcher utan mål

Motgångarna sammanföll med inledningen på Isaks långa blågula måltorka. Sedan bravaderna mot Grekland har Isak spelat nio landskamper utan att få in bollen.

TT: Har du nått en punkt i karriären där du inte funderar så mycket när du hamnar i en måltorka som i landslaget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Som anfallare ska man aldrig hamna vid en punkt där det inte spelar någon roll. Som forward vill jag alltid göra mål. Det är klart att jag är medveten om att det gått några matcher sedan jag gjorde mål i landslaget.

– Det är självklart något jag vill ändra på.

TT: Handlar det om tillfälligheter? Form? Eller vad?

– Det är svårt att svara på. Det kan vara form, det kan vara tillfälligheter. Det kan också vara hur vi har presterat som lag. Det finns många faktorer. Jag försöker göra mitt bästa. Ibland vill det sig inte, ibland lossnar det.

En kvalificerad gissning är att Isak startar i EM-kvalet mot Österrike på tisdag i Wien.

TT: Skulle du vilja ha speltid mot Nya Zeeland på fredag med tanke på att det är det är ett tag sedan klubblagssäsongen avslutades?

– Det är egentligen helt upp till Janne (förbundskaptenen Andersson). Man har fått några träningar nu och det var inte jättelångt uppehåll fram till den här samlingen. Jag tror att Janne har tänkt att skifta lite, så vi får se, men jag klagar aldrig över speltid.

Gläds över Champions League

Newcastle nådde finalen i ligacupen, kom trea i Premier League och kvalificerade sig för Champions League. Under sin första säsong i klubben bidrog Isak med tio ligamål på 22 matcher.

Både målen och matcherna hade blivit fler om han inte missat oktober, november och december på grund av skada.

Omställningen från Real Sociedad och La Liga till den engelska fotbollen var inte helt enkel.

– Det är högre tempo, mycket mera springande än i Spanien. Det tog ett tag från att jag blev frisk tills jag var fullt tränad för det höga tempot. Då presterade jag bättre också, på alla plan.

– Att vi tog oss till Champions League var den bästa avslutning vi kunde få på den här fantastiska säsongen. Jag tycker att laget har varit bra under hela året. Jag har också varit mycket involverad under våren.

Sjua i betyg

TT: Vilket betyg – på skalan 1 till 10 – vill du ge dig själv efter den första säsongen i Newcastle?

– Svårt, kanske en sjua. Då betygsätter jag egentligen vårsäsongen eftersom jag missade nästan hela hösten.

Med ekonomisk uppbackning från ägaren, den statliga saudiska investeringsfonden, finns medel för att köpa det mesta av det bästa på marknaden.

Men vilken satsning som väntar i Newcastle vet inte Isak.

– Det är svårt att säga. Det lär väl ske en del saker, men klubben är tydlig med att man kommer att göra smarta värvningar och inte bara köpa en massa spelare. Hittills tycker jag att klubben jobbat smart.

FRÅN FÖRSTASIDAN