Löftet – snart är medaljtorkan över

Löftet – snart är medaljtorkan över

"Medalj ska vi ha". Calle Halfvarsson är övertygad om att Sverige tar medalj i den långa herrstafetten senare under skid-VM i Planica.

Christine Olsson/TT
I sex år har de svenska skidherrarna väntat på en ny mästerskapsmedalj.
Senast på fredag kommer den, lovar de blågula åkarna efter en stark laginsats i skiathlon.
– Tar vi inte medalj på stafetten, då vetefan, säger Jens Burman.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Burman blev elva i fredagens skiathlon och var med det bara tredje bästa svensk. William Poromaa blev femma och Calle Halfvarsson sexa, och Sverige är därmed en än starkare medaljkandidat inför den långa herrstafetten nästa vecka.

Särskilt eftersom de fyra framför Poromaa och Halfvarsson kom från en och samma nation: Norge.

– Alltså, tar vi inte medalj på stafetten, då vetefan. Det vore en väldig besvikelse. Vi var väldigt nära på OS i fjol (fyra) och på VM för två år sedan (fyra). Där ska vi ha en medalj, det tycker jag, säger Jens Burman.

Senaste kom 2017

Det är en medalj man har längtat efter länge nu. Sveriges längdherrar, som historiskt sett rönt stora framgångar, har några mörka år bakom sig. De fyra senaste mästerskapen – två OS, två VM – har slutat helt utan medaljer.

Den senaste pallplatsen hittas i form av ett stafettbrons på VM i Lahtis 2017.

– Jag tror att vi känner att vi har chansen att göra det nu, att vi har ett bra lag. Men vi funderar nog inte så mycket på det. Vi vet vad vi ska göra och vi kan göra det, säger William Poromaa om möjligheterna att ta den där medaljen.

När längdherrarna missade pallen på OS 2018 var det det första medaljlösa mästerskapet på 19 år. Nu har det gått sex år av medaljtorka, men mer än så blir det inte, slår även Calle Halfvarsson fast.

Ett lag med Halfvarsson, Burman, Poromaa och – troligen – det unga stjärnskottet Edvin Anger, kommer räcka långt, tror han.

– Det är starkt. Vi har ett bra lag. Vi får se om vi kanske ska in med Edvin eller någon på sistasträckan. Då har vi ett bra lag, säger Halfvarsson.

TT: Hur bra?

– Medalj ska vi ha.

Närmar sig toppen

För tre år sedan kom Lars Ljung och Anders Högberg in i landslaget som nya herrtränare. Sedan dess har de svenska åkarna åter närmat sig världstoppen, och nu kan Ljung nästan ta på medaljen.

– Det har varit en process sedan jag och Anders klev på för tre år sedan. Vi kommer närmare och närmare. I fjol lämnade vi Peking med två fjärdeplatser, det går inte att komma så mycket närmare. Och vi känner att vi är bättre i år än i fjol. Givetvis ligger ambitionen och förhoppningen på medalj, säger Ljung.

De svenska herrarna har medaljchans i varje lopp på VM i Planica, säger han. Men om inget oförutsett sker blir det åtminstone en pallplats i den långa stafetten på fredag.

– Det beror helt på vad som händer, men det är klart: Om vi lämnar det här utan någon medalj, då är det ett misslyckande, det är jag den förste att skriva under på.

FRÅN FÖRSTASIDAN