Lasse Granqvists okända kamp – precis innan VM: ”Jag måste...”

En fotboll framför en logga där det står Qatar 2022 och Lasse Granqvist när han medverkade i Carina Bergfeldts talkshow.

FOTO: Jörgen Fromme DPA/Karin Törnblom TT

Med över 35 år på nacken är Lasse Granqvist är en av Sveriges främsta sportkommentatorer.
Men allt är inte som det alltid har varit vilket försvårar jobbet för 55-åringen.

– Då kan omgivningen bli rätt irriterad, säger Granqvist.

Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sig
0:40

Efter reklamen: Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sig

(0:40)

Slå på ljud

Det kontroversiella fotbolls-VM i Qatar drar snart igång. En av tv-sportens profiler är aktade sportkommentatorn Lasse Granqvist, 55. I över 35 år har han kommenterat stora och historiska sporthändelser. Han har vunnit Svenska fans utmärkelse Årets kommentator flera år och när Sportextra firade 50 år 2011 röstades fyra av Granqvists referat fram bland de sju bästa.

Men nu berättar Lasse att han stött på patrull vad det gäller hälsan.

Lasse Granqvist: ”Då kan omgivningen bli rätt irriterad”

I sina kommentatorsbås har han med sig utskrivna papper med information om spelarna och lagen, men synen börjar svika honom.

– Jag ser inte riktigt, trots glasögonen, för det är lite dunkel belysning i de där båsen. Jag måste köra med mobiltelefonens ficklampa för att kunna se. Jag funderar på att börja köra med pannlampa men då kan omgivningen bli rätt irriterad, säger Lasse i Mauri Hermundssons podcast ”Topp 1 i Sverige”.

Granqvist om livet utanför båset

Lasse är en bekant röst i rutan och är bortrest på sporthändelser stora delar av året. Men hur ser Lasses liv ut bakom kommentatorsjobbet undrar Hermundsson.

– Jag är ensamstående, bor på 70 kvadrat i Gustavsberg. Min mamma är fortfarande i livet, hon fyller 91 inpå det nya året, bor i Solna. Pappa gick bort för 11 år sedan, snart 12 år sedan. Tiden går vansinnigt fort, säger Lasse som även berättar att han gillar olika kulturevenemang som musikaler och opera.

Lasse har ingen partner eller barn och när han får frågan om han känner ånger att han valde jobbet framför familj svarar han:

– Jag kommer att ångra det ju äldre jag blir, för jag har inga barn som kommer att ta hand om mig när jag blir äldre. Men nej, du kan inte leva ditt liv genom att ångra saker.

FOTO: Jörgen Fromme DPA/Karin Törnblom TT

FRÅN FÖRSTASIDAN