Landslagsdebuterar – som 28-åring: "Skitglad"

Landslagsdebuterar – som 28-åring: "Skitglad"

Sävehofs Sebastian Karlsson flyttar i sommar till franska Montpellier. Arkivbild.

Adam Ihse/TT
En siffra sticker ut inför veckans handbollslandskamper.
28 år – så gammal är debutanten Sebastian Karlsson.
– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger högersexan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För drygt en månad sedan förlorade handbollslandslaget bronsmatchen mot Spanien i VM på hemmaplan.

Fjärde plats, missad medalj och besvikelse då – landslaget är nu åter samlat för första gången sedan världsmästerskapet för dubbellandskamper mot Spanien (i Linköping och Jaén) i EHF Euro Cup.

Sävehofs högersexa Sebastian Karlsson, som i sommar flyttar till franska Montpellier, är med som debutant.

Hård konkurrens

– Det är inte vanligt att man gör landslagsdebut vid 28 års ålder, jag är kanske lite av en "late bloomer". Det har varit väldigt hård konkurrens på min position i väldigt många år. Jag har tagit kliv hela tiden som gjort att jag får vara med här, säger han.

Karlsson nämner själv skadeproblematik på hans egen position (högersexa) till att han nu är uttagen i landslaget – men även att han gjort det bra med klubblaget under en längre tid.

TT: Hur reagerade du när Glenn Solberg ringde?

– Jag blev skitglad, det är jätteroligt att få vara med, man märker att det är ett väldigt gött gäng, det är en ynnest att få vara med.

Nästa stora mästerskap för landslaget är EM i Tyskland i januari 2024, dit Sverige redan är kvalificerat i form av regerande Europamästare.

Men att slå sig in i en EM-trupp är inte lätt i ett landslag som de senaste tre mästerskapen slutat fyra, etta, tvåa (VM 2023, EM 2022, VM 2021).

"Ingenting är omöjligt"

– För att komma med är det alltid tur och tillfälligheter, nu blir det ett klubbyte för mig och gör jag det bra där så hoppas jag i alla fall att jag kan vara med i diskussionen. Det är klart att det finns en tanke att gå till en bättre klubb och möta bättre spelare kontinuerligt, säger Karlsson.

Förbundskapten Glenn Solberg menar att Karlssons ålder inte spelar någon roll.

– Är du bra nog är du gammal nog, säger han samtidigt som han medger att det är stentufft att slå sig in i en svensk EM-trupp.

– Men ingenting är omöjligt.

FRÅN FÖRSTASIDAN